Superskole er verstingen

På lista: Utrydningstruet treverk er brukt i byggingen av superskolen Rommen, som stod ferdig i 2009. arkitvfoto

På lista: Utrydningstruet treverk er brukt i byggingen av superskolen Rommen, som stod ferdig i 2009. arkitvfoto

De to utrydningstruede regnskogtømmersortene ayius og okumè er brukt både utenpå og inni skolebygningen på Rommen. Det gjør Rommen skole til en versting, ifølge Regnskogfondet.

OSLO: Ifølge en fersk undersøkelse utført av Regnskogfondet blir truet regnskogstømmer brukt i en rekke norske kjente nybygg, blant annet Oslos nye stolthet Barcode.

Bruken av regnskogstømmer i totalt 68 norske bygg gjør at både stat, norske kommuner og flere byggherrer bryter med egne retningslinjer, skriver Regnskogfondet i en pressemelding.

Les også: Rommen skole vekker internasjonal oppsikt

Les også: Rommen skole har 96 prosent tospråklige

På lista står det flere Oslobygninger, deriblant to av byggene i Barcode, Vulkan Nordre Kvartal, Bygdøy Terrasse, Calmeyers gate 10 og Rommen skole.

SVs bystyremedlem Ivar Johansen er overresket:

- Jeg ber Byrådet orientere om hva som er kommunens policy når det gjelder bruk av regnskogtømmer. Spørsmålet stilles med bakgrunn i at Regnskogsfondet mener å kunne påvise at Oslo kommune ved byggingen av Rommen skole (2009) brukte regnskogtømmer. Produktet det gjelder kommer fra produsenten Prodema og leveres av det norske selskapet Canvas. Produktet er en flerlags kryssfinér, der det ytterste laget består av regnskogstømmer. Tresortene som er brukt heter ayous og okumè og kommer fra regnskogen i Sentral-Afrika, skriver Johansen på sin blogg.

Han fortsetter:

- I Norge er det forbudt å bruke tropisk tømmer i statlige bygg, og jeg skulle tro at Oslo kommunes politikk bør være det samme. Er det tvil om opprinnelsessted/hogstkonsesjonssted vil jeg anta at bevisbyrden bør ligge hos leverandøren, skriver Johansen.

Store bykommuner som Bergen og Tromsø har allerede innført forbud mot tropisk tømmer, på lik linje med statens retningslinjer, opplyser Regnskogfondet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.