RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Publikum fikk mørk musikk i mørke omgivelser da Supersilent opptrådte på Parkteateret i går kveld.
Publikum fikk mørk musikk i mørke omgivelser da Supersilent opptrådte på Parkteateret i går kveld. Foto: FOTO: Nevena Pejic

Superstillhet

Supersilent skriver ikke låter. Å øve driver de heller ikke med. Likevel blir trioen fort et av høydepunktene på årets jazzfestival.

GRÜNERLØKKA: De litt over gjennomsnittlig musikkinteresserte har kanskje merket seg at band og artister omtales som kompromissløse i tide og utide?

Er det én gruppe som rettferdiggjør en slik adjektivbruk er det den norske trioen Supersilent - det finnes vel knapt et annet norsk band som har hentet hjem priser, opptrådt på Øya festivalen og blitt skamrost i New York Times uten å ha komponert en eneste låt.

Superstille støypassasjer

Supersilents fundament er nemlig improvisasjon - både når det kommer til studioinnspillinger og konserter.

Gruppen selv mener de bruker improvisasjon for å komponere musikk, men det gjør ikke musikken mer forutsigbar for publikum.

Men selv om man aldri kan være sikker på hva man får, har Ståle Storløkken, Arve Henriksen og Helge Sten opparbeidet seg et helt unikt sound i løpet av de siste 13 årene (Jarle Vespestad var riktignok med fra starten av, journ.anm.) .

Lydbildet er gjennomgående mørkt og går fra helt lavmælte (eller superstille, om du vil) partier til kakafoniske støypassasjer.

Parkteateret - ikke tilfeldig

Det er neppe tilfeldig at Supersilent-konserten var lagt til Parkteateret. Deres utgivelse "7" er en DVD av et liveopptak fra nettopp Parkteateret i 2004, som er filmet og redigert av den oslobaserte altmuligmannen Kim Hiorthøy.

Lokalet egner seg unektelig godt for trioens improvisasjonsoppvisninger.

Sviktende oppmøte?

Da undertegnede snakket med jazzfestivalens pressesjef Lise Gulbransen i forkant av festivalen, var hun skråsikker på at konserten med avantgardistene kom til å bli utsolgt, men i et slikt henseende var det et heller sviktende oppmøte på Parkteateret i går kveld.

Sett i lys av den strengt utilgjengelige musikken, og at Parkteateret har utvidet lokalene sine i løpet av sommeren, var det vel strengt tatt ikke så verst allikevel.

Proppfullt eller ei - trioen leverte varene, og vel så det. De dunkle tonene skapte en alvorspreget stemning i lokalet, som kun løftet opplevelsen til et nytt nivå.Om fire dager lanserer Rune Grammofon gruppas åttende utgivelse, “10” (dersom du skulle stusse over nummereringen, skyldes det at bandets første album er en 3 CD med tittelen “1-3”).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere