Suppe med søtpotet og pære

Ukas mattips er søtpotetsuppe med pære og mandelpotetchips. Velsmakende i den foreløpige kjølige våren.

Ukas mattips er søtpotetsuppe med pære og mandelpotetchips. Velsmakende i den foreløpige kjølige våren. Foto: FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Maisola har enda til gode å gi oss skikkelig sommervarme. Her får du i steden en suppe å varme deg på!

LØKKA: I likhet med poteten kommer også søtpoteten fra andre siden av dammen, nærmere bestemt Sør-Amerika.

I følge nettleksikonet Wikipedia oppdaget antropologer søtpoteten i Papaua Ny-Guinea, da de for første gang kom dit på 1800-tallet. Den ble da dyrket av de innfødte på høylandet langt inne på øya, i noe av det mest utilgjengelige terreng som finnes på jorda. Så langt har man ingen anelse om hvordan planten er kommet dit fra Sør-Amerika, men historien viser i alle fall at søtpoteten er populær hos mange!

Grønnsaken er en rotgrønnsak, som tilhører vindelfamilien. Den likner en potet, men de to er faktisk ikke i samme familie. Søtpoteten er, som navnet tilsier, litt søtere på smak og den er større enn poteten. Den har et relativt fargesterkt guloransje fruktkjøtt.

For mange forbindes den nok med den amerikanske «thanksgiving», der så kalt «jams» – søtpoteter – er obligatorisk tilbehør til kalkunen.

Her hjemme har ikke søtpoteten hatt den samme posisjonen inne tradisjonsmat, men stadig flere oppdager den.

I denne ukas mattips har kokkene på Sult disket opp med en suppe, som er laget av søtpotet, og som i tillegg har eksklusive og selvlagde potetchips som tilbehør. Her er det ingen unnskyldning at det foreløpig er en kjølig vår – varm deg i steden på denne velsmakende og originale suppa!Suppe med søtpotet og pære:

4 porsjoner

Ingredienser:

0,5 kg søtpotet

1 stk pære

1 gul løk

8 dl grønnsaksbuljong

1 dl kremfløte

Salt og pepper

Stavmikser eller foodprosessor gjør susen3 store mandelpotet, vasket og skrubbet fri for sandTilberedning:

Sett en gryte på plata. Skrell grønnsakene og pæren og kutt i grove biter. Ha olje i gryta og sleng grønnsakene i når oljen er varm. Surr i et par minutt.

Hell over grønnsak buljong og la koke til søtpoteten er mør. Sil av det meste av kraften i en bolle.

Mos grønnsakene i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser og spe med kraften til du får ønsket konsistens. Ha så i noen skvetter fløte for å gi suppen litt rundere smak. Smak til med salt og pepper.Mandelchips:

Bruk en aspargesskreller og skrell lange skiver av poteten. Forvell i 20 sekunder og tørk på kjøkkenpapir.

Varm så opp olje til fritering. Legg potetskivene lett i oljen, helst med en kjøkkenpinsett, så du ikke brenner deg. Chipsen tas opp når det slutter å boble.

Legg på kjøkkenpapir og strø over med litt fint salt.

Lykke til!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.