*Nettavisen* Nyheter.

Surfer på andres låter

POP I NORGE: Nouvelle Vague har fått en lojal tilhengerskare også i Norge. Nå er de klare med sitt tredje album. (Foto:VME)

Franske Nouvelle Vague gjenskaper mørke new wave-klassikere i forførende bossa nova-takt. Nå kommer deres tredje plate, NV3. Men hvor nyskapende er det å basere karrieren på andres sanger?

Klikk på bildet for å forstørre.

FREKT SKRÅBLIKK: Coverlåter kan være et frekt skråblikk på andres materiale, mener Kjetil Rolness, alias Jens Pikenes. (Foto: Anne Senstad )

Nouvelle Vagues suksess er tuftet på er publikums evne til å gjenkjenne sangene. Ideen om at artister skal være skapende, autentiske og kunstneriske kom på sekstitallet med The Beatles og Bob Dylan.

Før dette hadde artister vært håndverkere som formidlet andres sanger.

– Ingen kritiserer klassiske musikere for ikke å lage egen musikk, men i populærmusikk finner du den romantiske ideen om at det å skrive egne sanger er et adelsmerke. Fortolkninger kommer i annen rekke, det blir liksom ikke helt ekte, sier Kjetil Rolness.

Å bygge en karriere på referanser, slik Nouvelle Vague har gjort, er ifølge Kjetil Rolness ikke spesielt unikt.

– Å ta for seg av popoulærmusikkarven er et post moderne trekk som har skutt fart siden 80-tallet. Originalitet i seg selv er ikke viktig når man bruker de tilgjengelige referansene som allerede finnes på en ny måte.

– Det man bør passe seg for, er å ikke bli en one-trick-pony, men å skaffe seg flere musikalske ben å stå på.

Billig triks

Thomas Felberg er både rockguru hver mandag på NRK P3 og frontfigur i bandet WE. Ifølge ham er det ingen fasit på en god coverlåt. Det viktige er å ta vare på sangens egenart.

– Det er flere måter å tolke låter på. Noen gjør en kul versjon som er lik den originale, andre gjør låten helt til sin egen – uten at låten mister seg selv. Originalens ånd skinner gjennom, selv om coverversjonen egentlig er helt annerledes, sier Thomas Feldberg.

Sosiolog Kjetil Rolness er nesten like kjent som skribent som aliaset Jens Pikenes. Hver advent siden 1995 har Jens Pikenes og Penthouse Playboys tolket kjente sanger i glamorøse vendinger på et utsolgt Rockefeller i Oslo.

At Penthouse Playboys ikke skriver sine egne sanger har aldri vært et hinder for suksess.

– Jens Pikenes mener at det å basere en karriere på egenprodusert materiale er et billig triks, som utelukkende skyldes mangel på karisma og dametekke, sier Kjetil Rolness.

– Mitt svar, derimot, er at det er forskjell på et frekt skråblikk på andres materiale og generell parasittisk virksomhet.

Syngedamer

Nouvelle Vague trekker i likhet med Rolness og Penthouse Playboys fulles hus når de besøker Norge.

– Nouvelle Vague spiller versjoner som gjenspeiler den musikalske dannelsen til et pop- og rock-interessert publikum over tretti. Repertoaret til Nouvelle Vague går dessuten hjem hos folk som er opptatt av indiemusikk. Selv om du ikke har hørt Nouvelle Vague, kan du sangene fra før, sier Bo Hustoft, bookingmedarbeider på Rockefeller.

Det at det er kjente sanger Nouvelle Vague bringer inn i sin bossa nova-verden, var faktisk et lite problem da produsentene Marc Collin og Olivier Libaux skulle finne vokalister til prosjektet.

Collin og Libaux ville at sangene skulle ha en egen identitet, og ikke lene seg for mye på originalen. Løsningen ble å rekruttere et halvt dusin brasilianske og franske syngedamer, som ikke kjente låtmaterialet fra før.

Depeche Mode

Navnet Nouvelle Vague – ny bølge – refererer både til den nye bølgen av fransk film på 1960-tallet, og til bølgene av ny musikk som kom i kjølvannet av punken rundt 1980.

Disse siste bølgene er reservoaret Nouvelle Vague øser sanger fra – og som de så tolker i Bossa Nova drakt. På portugisisk betyr bossa nova nettopp "ny bølge".

Denne konseptuelle skøyeraktigheten var drivkraften, da de franske produsentene Marc Collin og Olivier Libaux startet Novelle Vague i 2003. Den første sangen de covret, var den dystre Joy Division klassikeren, "Love Will Tear Us Apart".

Nouvelle Vague ville vise at bossa nova har en mørkere side.

Nouvelle Vague slipper sin tredje plate, NV3, 15. juni. Denne gangen har de fått med seg blant Martin Gore fra Depeche Mode og Ian McCulloch fra Echo And The Bunnymen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.