RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Surrealismens far» døde ukjent i Paris


I morgen er det premiere på forestillingen om Comte de Lautreamont på Grusomhetens Teater. Her ser vi regissør Lars Øyno diskutere siste finpussen med skuespillerne Odille Heftye Blehr og Lars Brunborg. FOTO: NILS SKUMSVOLL
I morgen er det premiere på forestillingen om Comte de Lautreamont på Grusomhetens Teater. Her ser vi regissør Lars Øyno diskutere siste finpussen med skuespillerne Odille Heftye Blehr og Lars Brunborg. FOTO: NILS SKUMSVOLL
Comte de Lautreamont var totalt ukjent for allmenheten i 1870, da han 24 år gammel døde ensom på et hotellrom i Paris.

AKERSELVA: I morgen er det premiere på stykket «Siste sang» på Grusomhetens Teater, som tar for seg franskmannen Lautreamonts siste timer.

Døde før han dukket opp

Vi jobber uten manuskript, forteller Lars Øyno. Han har regien på forestillinga, og kom også opp med ideen til teaterstykket som altså handler om forfatteren som ikke rakk å bli oppdaget før lenge etter sin død.

Han ble beskrevet som en høy ung mann, tynn og med litt bøyd rygg, blek hudfarge, langt hår som falt nedover pannen, skarp i stemmen. Han virket trist, taus og innadvendt. Han klaget ofte over smertefulle migrener, skriver Grusomhetens teater i sin beskrivelse av forestillingens midtpunkt.

Jeg må ærlig innrømme at jeg aldri har hørt om mannen?, innrømmer Østkantavisas utsendte overfor regissøren når vi møter han fire dager før premiere.

Norge er et lite land. Du er ikke den eneste. Men i Frankrike er dette et navn de fleste vil nikke gjenkjennende til. Lautreamont rakk ikke å skrive mer enn boka «Maldorors Sanger» og «Poesier» et forord til en bok som aldri ble skrevet. Likevel trykket Salvador Dalí ham til sitt bryst 50 år etter hans død, da tekstene hans ble oppdaget av surrealistene. André Breton kalte endog Lautreamont for surrealismens far, forteller Øyno engasjert.

Revolt mot mennesket Handlingen foregår inne på hovedpersonens hotellrom i Paris den dagen han dør. Den handler om råskapen i mennesket og selve tilværelsen. Drøm, virkelighet, dyr og mennesker går i hverandre i et forsøk på å forstå hva mennesket egentli

Vi følger mannens innvendige kamp og hans kalde, nådeløse blikk på livets grunnbetingelser. Lautreamonts tekster er en total revolt mot mennesker og gud. Han stiller spørsmålstegn ved menneskets framferd her på jorda. Er vi egentlig noe annet enn barbarer? Dette er opprørsk diktning, avslutter Øyno.

Forestillingen spilles på Grusomhetens teater klokka 20 fra 4. desember til 20. desember (ikke mandager og tirsdager).

Er vi egentlig

noe annet enn barbarer?

Lars Øyno om «Siste Sang»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere