RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Suveren mottakelse i Afghanistan

Anita Fogge og Tormod Åsgård skryter voldsomt av de norske soldatene som er stasjonert i Afghanistan.

Nordstrand/Afghanistan: De to musikerne kommer begge fra Bydel Nordstrand og spiller i Forsvarets Stabsmusikkorps. I julen tok de med seg trompetene sine og dro til Afghanistan for å spille for de 500 norske soldatene som er stasjonert i landet.

Vi ble veldig godt mottatt av alle, både nordmenn, svensker, tyskere og amerikanere, forteller Anita Fogge og Tormod Åsgård

Opplevelse

Opplevelsen i Afghanistan var så spennende, annerledes og spesiell at Anita og Tormod ikke tenkte så mye på at det var jul hjemme i Norge.

Jeg er veldig glad for at vi fikk reise, spesielt når vi så hvor glade troppene der nede ble når vi spilte for dem, sier Anita.

Det var ingenting å utsette på maten nordstrandsmusikerne fikk servert i leirene de besøkte. Julaften sto lutefisk, ribbe og pinnekjøtt på menyen og første juledag ble det servert indrefilet av reinsdyr.

Maten var nydelig og det var så mye dessert at vi holdt på å sprekke, sier Anita og Tormod.

Musikerne fikk ikke lov til å bruke egen mobiltelefon mens de var i Afghanistan, derfor gikk all kommunikasjon med Norge via satellittelefon.

Jeg ringte hjem til samboeren og døtrene mine hver dag, forteller Anita.

Minelagt

Det var litt dårlig vær på turen, og temperaturen holdt seg stort sett på den blå enden av skalaen. På det meste var det 5-10 grader, mens det siste kvelden i Kabul (1800 moh.) var 17 minusgrader.

Musikerne fra Forsvarets Stabsmusikkorps og Marinemusikken fikk ikke sett så mye av Afghanistan, men besøkte de norske og internasjonale leirene i Kabul, Mazar-E-Sharif og Meymaneh. Transporten mellom leirene og spillested foregikk i pansrede kjøretøy som prioriterer sikkerhet og ikke mulighet til å se seg om.

Turene mellom leirene og til hovedkvarteret var kanskje noe av det mest risikofylte vi gjorde. Alle soldatene var jo bevæpnet, det var litt uvant, spesielt når vi skulle fly. Jeg tenkte litt på det med en gang, men etter litt ble det helt naturlig, forteller Anita.

Ved ett tilfelle måtte musikerne fraktes en omvei til leiren. Om dette var på grunn av reell fare eller bare var en øvelse vet ikke de to nordstrandsmusikerne.

Vi kjørte på en humpete sti gjennom et av de mest minebelagte områdene rundt leire. Jeg regner med at de hadde kontroll og bare ville gjøre det litt spennende for oss, forteller Tormod.

Verdig folk

Anita og Tormod skryter voldsomt av de norske soldatene som er utplassert i Afghanistan.

All ære til de norske soldatene. Alle sammen er ordentlig hyggelige ungdommer som gjør en kjempejobb, sier de.

Selv om de ikke fikk sett så mye av landet fikk de et godt innblikk i hvor tøff hverdagen er for afghanerne.

Vi fikk mye informasjon om forholdene i landet. Det er veldig annerledes enn det man ser på TV. 80 prosent av befolkningen er analfabeter og veldig mange er fattige. Likevel er det et veldig stolt og verdig folk som ikke er ute etter å lure deg, forteller Anita og Tormod.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere