*Nettavisen* Nyheter.

SV: Barn må slippe pendling til barnehagen

KRITIKK: Gülay Kutal (SV) fra bystyrets kultur- og utdanningskomité er lite fornøyd med barnehagetallenes utvikling, i forhold til at bare 6 av 10 får innfridd 1. eller 2. ønske om barnehage, i tillegg til for lite informasjon underveis til søkerne. Foto: FOTO: Arkiv

SV er slett ikke fornøyd med at bare 6 av 10 søkere får innfridd plass i de barnehagene de ønsker mest.

Klikk på bildet for å forstørre.

INFO: Famlien Steen Turtumøygard med lille Elliot (22 mnd) savner mer informasjon om status i barnehagekøen. Foto: FOTO: Arkiv

OSLO: SVs Gülay Kutal mener småbarn må slippe å pendle flere timer hver dag for å komme seg til og fra barnehage.

– Når SV spør, så pleier byråden å si at “...de fleste får ønskene sine innfridd.” Men 6 av 10 kan neppe kalles "de fleste". Nærhetsprinsippet er viktig ikke bare for barneskoler, men også barnehager, sier Kutal.I 2011 fikk rundt 7 av 10 plass i de barnehagene de ønsket aller mest, i årets hovedopptak fikk bare 6 av 10 plass, i henhold til 1. eller 2. ønske om barnehage.

Best ut for 2012 kommer Søndre Nordstrand med 72,6 prosent, mens i bydel Østensjø fikk bare 54,2 prosent innfridd 1. eller 2. barnehageønske. Men totalt antall søknader i Oslo har også steget fra 13 714 til 14 227 i årets hovedopptak.

Savner mer info

Avisen skrev også i forrige uke om familien Steen Turtumøygard fra Kjelsås, som på grunn av flytting fra en bydel til en annen, sendte inn søknad til hovedopptaket noen få dager etter fristen.

Familien fikk ingen av barnehageønskene sine oppfylt, men i tillegg opplever familien det som frustrerende å ikke få noen som helst informasjon fra bydel Nordre Akers barnehagekontor, på status i barnehagekøen, ledige plasser som dukker opp og så videre.

Familien har selv tidligere tatt kontakt med barnehagekontoret, men fått lite eller ingen informasjon.

Ikke én kø

Bydel Nordre Aker viser til barnehagekontorets hjemmeside, og at folk må følge med selv der, eventuelt ta kontakt med barnehagekontoret. I tillegg opplyser Preben Winger i bydelsadministrasjonen at det ikke er én felles kø, for de som ikke fikk plass i årets hovedopptak, men at hvis det blir ledige plasser så forholder bydelen seg til “ønskelistene” til de enkelte barnehagene.

En praksis SV vil endre.

– Byråden må jo sørge for at foreldre i barnehagekøen får den oppdaterte informasjonen de trenger., og familiene må få slippe å “mase” på barnehagekontorene! Det må også bli en en automatikk i å tilby ledige plasser i bydelen, hvis disse ikke samsvarer med de fem som man opplister i søknaden som 1. ønske, 2. ønske og så videre. Man har ikke sjans til å vite om sånne ting når man ikke får informasjon om det. Dette er ikke “kvalitet i barnehagen”, ifølge Kutal.

Mer info skal det bli

Da avisen var i kontakt med byrådsavdeling for kunnskap og utdanning var ikke byråd Torger Ødegaard (H) selv å treffe, men byrådssekretær Camilla Strandskog har forståelse for kritikken.

– Jeg forstår at foreldrene har behov for å vite mer mens de venter på barnehageplass, og vi bør bli flinkere til å legge ut informasjon fortløpende på bydelens nettsider. Vi skal følge dette opp fremover, svarer Strandskog i byrådens fravær.

Men når det gjelder nedgangen i antall søkere som får innfridd 1. eller 2. ønske, så viser byrådssekretæren til at foreldrene lister opp hele 5 barnehageønsker i søknaden.

– Det er riktig at 63 prosent får innfridd sitt første eller andre ønske, men man kan sette opp fem alternative barnehager. Så andelen som får plass i en barnehage de ønsker blir høyere om man tar med de andre ønskene også!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.