RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SV: Feilslått kritikk

OSLO: Det har aldri blitt bevilget så mye til forskning som de siste ti årene, sier politisk rådgiver Kyrre Lekve i Kunnskapsdepartementet.

Forskningsveksten er historisk. Norge har den høyeste veksten i tildeling av offentlige FoU-midler (forskning og utvikling) per innbygger i Norden, og ligger på andreplass i verden, bak Singapore, sier Lekve.

Han mener kritikken fra Ottersen er feilslått og at rektoren ikke har lest statistikkene godt nok. Heller ikke Høyres utspill om tre prosent til forskning - én prosent til det offentlige og to prosent til det private - er han imponert over.

Måltallet på én prosent av bruttonasjonalprodukt fra offentlige kilder de neste fire årene er defensivt. Hvis veksten fortsetter vil vi kunne nå det neste år, sier Lekve, som mener forskningen ikke bare skal være et offentlig ansvar.

Veksten Høyre skisserer på privatside vil nemlig koste 10-15 milliarder kroner fra det offentlige, noe Lekve mener er urealistisk. Jeg er litt overrasket over at Høyre ikke skjønner det. Vi må stimulere næringslivet til forskning, men vi kan ikke diktere det.

Lekve synes heller ikke bevilgningene til universitetene er så dystre som Ole Petter Ottersen beskriver.

Det har også vært en realvekst i tildelingen til Universitetene. Den har riktignok ikke vært like sterk som til forskningsområdet, men rammene universitetene har i dag er litt høyere enn de var i 2005, sier Lekve, som mener UiO-rektoren selv må ta ansvaret for de økonomiske prioriteringene Universitetet har gjort.

Men vi anerkjenner at det er store oppgaver for universitetene, blant annet den store økningen av studenter vi har sett i år og som vil komme i årene fremover, sier Lekve.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere