*Nettavisen* Nyheter.

Svalestup - Utdrag fra boken

Thea var utrøstelig og nektet å gå på skolen. Anna lot venninnen sove på rommet sitt, forsøkte å muntre henne opp, fortet seg tilbake når skoledagen var omme, men unnlot å fortelle om russepresidentens tåpelige skryt i friminuttene. Anna sverget en grusom hevn. Planen holdt hun for seg selv. Det gjaldt bare å finne riktig tidspunkt.
Thea var en skygge av seg selv da Anna omsider fikk halt henne med til skolen. Hun snakket ikke med noen, selv ikke de mest forståelsesfulle klassevenninnene. Hun svarte ikke på spørsmål fra lærerne og fl yktet inn på toalett et når Dag Bryn-Jakobsen og fanklubben hans nærmet seg.
Tradisjonen tro arrangerte Lambertseter-russen før-eksamenfest den siste helga før alvoret startet. Bydelens kino, Symra, var leid for anledningen.
To rappere var hyret inn. Russ fra naboskolene på Nordstrand og Manglerud var invitert. Russepresidenten hadde gått rundt i skolegården med megafon og annonsert tidenes party på Symra.
Anna forsøkte å få med seg Thea, men hun lot seg ikke overtale.
Gå du, jeg vil ikke være i nærheten av den drittsekken.
Dag Bryn-Jakobsen sto ved baren sammen med kompisene da Anna entret kinofoajeen. Han rakte henne en velkomstdrink, som hun tok imot med et overstrømmende smil.
Har du kontroll på talen?
Ja, jøss.
Du virker aldri nervøs, du, hvordan klarer du det? kvitret Anna.
Russepresidenten så forbløff et på henne.
Jeg trodde du var forbannet på meg, jeg.
Hvorfor skulle jeg være det?
Er ikke du venninne med Thea da?
Jo.
Men ...
Hun er hjemme, jeg er her.
Bryn-Jakobsen klinket glass med Anna.
Kanskje du vil bli med bak scenen på et lite vorspiel før det braker
løs?
Kanskje det, må bare innom toalett et først, sa Anna.
Et rødt hav av forventningsfulle russ hadde fylt kinosetene da Anna en halv time senere ålte seg ned mellom to klassevenninner på bakerste rad. Salen ble langsomt lagt i mørke, samtidig som scenespotene lyste mot bakteppet. President Dag Bryn-Jakobsen spratt fram med hendene over hodet til oppildnende plystring og spontan applaus da han grep mikrofonstativet som en rutinert rockestjerne.
Har vi det bra? brølte han. Og fikk svar som forventet.
Fra brystlomma på russedressen halte Bryn-Jakobsen ut noen hvite ark, som han brettet ut.
Har dere hørt om han som reiste seg for å holde tale i bryllupet til kompisen sin? Ikke det, nei. Han sa: «Jeg trodde ikke at jeg skulle bli buden, som har pult bruden.»
Russepresidenten nøt latteren fra salen, som runget mot ham. Anna konstaterte fornøyd at unge Bryn-Jakobsen svettet kraftig i panna. Han tok seg til magen og fortsatte:
Kjære russ. Vi går nå inn i vår morsomste periode i livet. Når bare eksamen er unnagjort, skal vi feste og prege byen på en måte ingen har gjort før oss, og ingen ... Dag Bryn-Jakobsen slapp mikrofonen og gikk ned i knestående. De unge tilhørerne satt målløse før stillheten ble brutt av en umiskjennelig lyd.
Han har driti på seg, hørtes det fra første rad. Han har driti på seg, lød den hviskende bølgen som forplantet seg bakover i kinosalen.
Da den nådde den siste stolrekken, var ett sete tomt.
Søndag formiddag fikk Thea telefon fra fire av klassevenninnene.
Den ene var mer opprømt enn den andre. De måtte bare fortelle detaljer fra den store skandalen. Anna hørte hun ikke noe fra.
Først sent på kvelden fikk Thea kontakt. Anna hadde vært i Østmarka med moren sin og ett erpå i familiemiddag, forklarte hun.
Thea var nærmest sprekkeferdig av nysgjerrighet.
Var det deg, Anna?
Det vil du ikke vite.
Klart jeg vil, sa Thea.
Ingen vet noe, ingen får vite noe, sa Anna.
Hva gjorde du? Du kan fortelle meg det!
Laxoberal.
Hva er det for noe?
Et avføringsmiddel, sa Anna og humret. Normal dose: fem dråper. Spesialtilbud til Dag Bryn-Jakobsen: hele flaska.
Er du gal, han kunne jo ha strøket med!
Niks, jeg har sjekket. Han tåler såpass, blir bare dårlig i tarmen i et par uker.
Hvordan fikk han det i seg? spurte Thea forbløff et.
Herregud, gutter er enkle. Litt flørting, så senker de guarden.
Oppi drinken, røre rundt med fi ngeren. Forslag om bånnski. Vips, så
er det gjort.
Men skjønner han ikke at det er deg?
Det var masse folk bak scenen, ingen merket noe. Glasset fjernet, ingen spor. Hevnen utført. Sov godt nå, så snakkes vi i morgen.
Russepresidenten fattet ikke hva som slo ham ut. Sykehuset lanserte teorier om matforgiftning eller virus, men kunne ikke gi noen fullgod forklaring.
Dag Bryn-Jakobsen måtte si fra seg oppdraget som russepresident og skulle, trass i sine tidligere meritter som omsvermet dandy og norgesmester i svømming, i alle år bli husket som han som gjorde i buksa for full sal på Symra.

Annonsebilag