RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svar om sykehjemsplasser på Nordberghjemmet

Svar til Hanne Lyssands innlegg i Nordre Aker Budstikke 12.2.2009., "Betales for ikke å bruke sykehjemsplasser."

Hanne Lyssands irritasjon over Sykehjemsetaten får andre svare på. For oss som er engasjert i private sykehjem, for meg Nordberghjemmet, går irritasjonen til politikerne. Vår driftsavtale med Oslo kommune v/Sykehjemsetaten utløp 31.12.2008. Den anga at forhandlinger om prolongasjon eller ny avtale skulle være avsluttet før 01.07.2008. Tross mange purringer i flere ledd i kommunen, er forhandlingene ennå ikke kommet i gang. Og det står ikke på de private sykehjem! Kanskje er det en kamp innad i Byrådet om private sykehjem skal konkurranseutsettes eller ikke? Vi ønsker ikke å bli konkurranseutsatt, men å drive vårt sykehjem etter en langsiktig og fremforhandlet avtale med Oslo kommune. Når Hanne Lyssand bringer til torvs at bl.a. Nordberghjemmet skal konkurranseutsettes og at driften skal overtas av ISS, så er dette helt nytt for oss og vi vil kreve å få dokumentert hvor denne beslutning er tatt.

Det er riktig at vi ønsker å ha en lokal profil som et diakonalt sykehjem. Med en venneforening på 300 medlemmer og et dusin eller så av frivillige som gjør utrolig mye for beboerne, mener vi at denne profilen er etablert. Etter ombyggingen i 2005, kan vi også tilby middagsservering og et møtested for de eldre i vår del av bydelen.

Vi har overfor Bydelsadministrasjonen og Sykehjemsetaten tilbudt både skjermet enhet og korttidsplasser, men fått til svar at det er det ikke behov for. Vi vil gjerne ha en mer fleksibel bruk av kapasiteten på sykehjemmet. At plasser skulle står ledige i opptil to uker, er en totalt ukjent praksis hos oss. Vi har plikt til omgående å melde til Sykehjemsetaten når dødsfall blant beboerne inntrer og vi kan forsikre at det tar meget kort tid, en dag eller så, før en ny beboer er på plass. Litt tid trengs for å rydde og vaske et brukt rom. Jeg er enig i at "fritt" valg av sykehjemsplass har en hul klang, men det er ikke til å unngå at det er rift om å komme til et sykehjem i nærområdet. Nordberghjemmet har kanskje en av de lengste ventelister i byen. Men så bor det også svært mange 80+ åringer i vårt distrikt.

Bydelene betaler en fastsatt pris som gjelder for alle sykehjemsplasser i byen. Skulle bydelspolitikerne bestemme sykehjemsplass etter pris, ville naturligvis laveste pris være fristende å velge og da snakker vi slett ikke om fritt sykehjemsvalg.

Jeg har liten tro på Hanne Lyssands regnestykke at bydelen ville drive sykehjem billigere, er riktig. Sykehjemsetaten har overtatt administrativt arbeid fra bydelene og lønns- og prisutviklingen og særlig pensjonsutgiftene har ikke stått stille fra den tiden sykehjemsansvaret lå under bydelene.

Omsorgboliger kan være en god løsning for de som kan stelle seg selv og som søker større sikkerhet i hverdagen. Men det er en umulig løsning for den kategori brukere som i dag får plass på sykehjem.Rolf Bjerke Paulssen

Nestleder i styret for Stiftelsen Nordberghjemmet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere