RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et fargerikt kunstverk om Svartedauen vil pryde de to lufttårnene i Bjørvika.
Et fargerikt kunstverk om Svartedauen vil pryde de to lufttårnene i Bjørvika.

Svartedauen vant

Et fargerikt kunstverk om Svartedauen vil bli del av utsikten fra Ekeberg framover.

BJØRVIKA/EKEBERG: Med sitt prosjekt "Yersinia Pestis" vant kunstneren Lars Øyvind Ramberg konkurransen om utsmykkingen av de to 44-meters høye tvillingtårnene i Bjørvika.

Historisk perspektiv

Med sine til sammen 72 000 lysdioder skal kunstverket forestille den ekstaktiske koden for pestbakterien til Svartedauen.

- Det var sjøfarende som i sin tid brakte med seg pestbakterien til Bjørvika og Oslo, og det nye landemerket vil symbolisere både det moderne og det historiske, mener juryformann for konkurransen, Per Hess

- Inspirasjonen fra Svartedauen er en god ide med tanke på den nærheten tårnene har til Middelalderparken. Og det totale konsept visuelt og innholdsmessig, makter å aktivisere dette landemerket som et viktig punkt i byen, forteller juryformannen.

HIV-forskning

Prisvinneren selv understreker at pestbakterien også får stor betydning for fremtiden.

- Den fargerike koden som skal være bakteriens signatur, brukes faktisk i HIV-forskning i dag. For eksempel har man funnet ut at 15-20 prosent av befolkningen i Norge er immune mot viruset, som følge av den store epidemien i 1348, forklarer Ramberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere