*Nettavisen* Nyheter.

Sven tok det siste bildet av isbjørnen Knut

Sven Christian Stenvaag foran bildene han tok av isbjørnen Knut i det det stakkars dyret døde lørdag. Foto: FOTO: MAGNUS RØRVIK SKJØLBERG

Sven Stenvaag fra Oslo tok de siste bildene av isbjørnen Knut før kjendisen døde i Berlin Zoo lørdag.

BERLIN/OSLO: Isbjørnen Knut ble kjent over hele verden etter at han ble avvist av sin egen mor i Berlin Zoo tilbake i 2006. En dyrepasser måtte ta seg av rollen som oppdrager og omsorgsperson.

Lørdag fikk eventyret om den populære bjørnen en dramatisk slutt, etter at Knut døde av det som antas å ha vært et epileptisk anfall.

Del

Skulle på fotballkamp

Tilfeldigheter ville ha det til at Sven Christian Stenvaag fra Grünerløkka befant seg i umiddelbar nærhet av isbjørnens hjem.

– Jeg skulle på fotballkamp med Berlins svar på Skeid – nemlig Union Berlin. Det viste seg imidlertid at jeg kom til Berlin en dag for tidlig, og dermed tok jeg meg like gjerne en tur til Zoo i vårsola.

– Jeg tok noen bilder av Knut mens han koste seg på en stein ute i isbjørnbassenget. Han lå der og koste seg, og så ut til å ha det helt topp. Etter å ha knipset litt, satte jeg meg ned på en benk rett i nærheten og nøt den fine dagen, forteller han.

Løp til

Men det tok bare noen minutter før stemningen ble snudd helt på hodet.

– En kvinne begynte plutselig å skrike panisk. Hun ropte at noen måtte hjelpe Knut, og da skjønte jeg jo at dette måtte være alvorlig, forteller Sven.

– Jeg løp tilbake til bassenget til Knut og de andre isbjørnene, og da så jeg at kvinnen hadde god grunn til å være opprørt. Knut tok noen usikre steg rundt seg selv før han mistet bevisstheten og falt baklengs ut i vannet. Det kom helt overraskende, forteller han.

– Ble noe gjort for å redde Knut?

– Det var det som var så vanskelig. Det var jo mange andre isbjørner på stedet, så dyrepasserne kunne vel ikke gå inn før de hadde kontroll. Dette er farlige dyr!

Nedringt av tyske tabloider

Sven har litt dårlig samvittighet for å ha tatt bilder av den døende bjørnen, men skjønte straks at dette ville skape overskrifter verden over. Han er tidligere journalist i Østkantavisa.

Del

– Jeg skjønte at dette kom til å bli forsidesaken til de tyske tabloidavisene dagen etter, så jeg sendte bildene over til Bild Zeitung. Det tok ikke lang tid før tre-fire andre aviser var på tråden. Det er ingen tvil om at Knut hadde stor nyhetsinteresse og var høyt elsket, forteller hobbyfotografen.

– Det er ufattelig trist at historien om Knut skulle ende på denne måten. Dyrepasseren som oppdro han døde jo av et hjerteinfarkt i 2008, også han alt for ung. At mitt Zoo-besøk skulle bli så dramatisk hadde jeg aldri sett for meg, sier han.

Knut ble bare fire år og tre måneder gammel.


Les også:
Mann pågrepet på nytt for drapet på Hoff
Oppsal-gutter skal være ballgutter for landslaget
Njård feiret opprykk med sjampis

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag