Gå til sidens hovedinnhold

Svenske bander på tokt i Oslo

Oslo-politiet slår alarm om svenske tyveri- og ransbander som drar på tokt til norske byer.

OSLO: – Vi har sett denne utviklingen med kriminelle som kommer fra Sverige de siste årene og kan trygt si at det fortsetter i år, sier politioverbetjent Geir Ellefsen ved etterretnings- og vinningsavsnittet ved Majorstua politistasjon i Oslo til Dagbladet.

Mandag ble fire unge svenske statsborgere varetektsfengslet, flere av dem siktet for å ha stått bak fem boliginnbrudd i Oslo på én uke. Tre av de pågrepne er av somalisk opprinnelse og den fjerde av irakisk opprinnelse.

Dette skjer bare et halvt år etter at politiet meldte om rekordlave innbruddstall.

Kjenninger av politiet

Norsk politi mener dette er en av flere innbrudds- og ransbander som drar på tokt i Norge fra forsteder i Stockholm og Göteborg, skriver Dagbladet.

– Vi ser ikke bort fra at de kan stå bak flere grove tyverier fra Oslo-boliger, sier Ellefsen.

Han opplyser at flesteparten av de pågrepne svenske statsborgerne i Oslo har minoritetsbakgrunn og at de er godt kjent av politiet i Sverige.

– Det er mange av dem som har et veldig trøkk på seg fra politiet i Sverige, så da drar de i stedet hit. Det ser heller ikke ut som at de frykter å passere grenseovergangene mellom landene. De er også godt kjent med at det er mye rikdom i norske hjem, sier Ellefsen.

Strengere grensekontroll

Han sier dette er en sak som virkelig må tas på alvor og mener myndighetene burde se mer på grensekontrollen.

Kripos opplyste i fjor at et økende antall sjokkbrekk begås av ungdomsgjenger med norsk og svensk opprinnelse og at svenske miljøer ser mot Norge.

I fjor var det 620 grove tyverier fra boliger i Oslo, en nedgang fra toppåret 2009, da det ble registrert 1.737 grove tyverier. Politiet mener målbevisst innsats er årsak til nedgangen.

Les også: Rumenere pågripes oftere enn nordmenn for tyveri

(ANB-NTB)

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene