*Nettavisen* Nyheter.

Svenskene fortjener bedre når de bor i Oslo

Svenskene fortjener bedre

I Oslo og de større byene lever nå tusenvis av unge utenlandske arbeidere under uverdige forhold. Det gjelder i særlig grad arbeidskraft fra Sverige, Polen, Baltikum men også fra andre land utenfor EØS-området som kommer inn på kontrakter.

Sveriges Televisjon 1, programmet Uppdrag Granskning dokumenterte 9.2.2011 at unge svensker i Oslo nå betaler 3000 kroner måneden pluss et ulovlig engangsgebyr på tre tusen kroner. Dette for å bo i en leilighet sammen med 15 andre beboere. De bor i køyesenger på flermannsrom og lager mat på kjøkken med kakkerlakker. Utleier tar altså 45.000 kroner måneden for leie av en leilighet pluss at han også tar inn 45.000 kroner i ulovlig innkassert gebyr. Det hører med til historien at gjennomtrekken av beboere er stor og at de ulovlige gebyrene dermed gir ekstra stor profitt.

Vi vet dessverre at det finnes verre boforhold enn det svensk tv avslørte. Tidligere har blant annet NRK 1 avslørt at uverdige boforhold for bygningsarbeidere fra Polen og Estland og det er velkjent at det bor utenlandske arbeidere i brakker som for lengst burde vært revet.

Bare fra Sverige bor det nå ca 80.000 svenske arbeidsinnvandrere. Den relativt lave arbeidsledigheten i Norge gjør at mange kommer hit for å søke arbeid. Dette skjer samtidig som det i Norge føres en liberalistisk boligpolitikk hvor målet er at alle skal eie og ingen skal leie en bolig. Ved manglende satsing p utleieboliger blir utenlandske arbeidere ofte ofre og havner i slum.

Jeg vil foreslå konrkete tiltak:

1. Det må bygge utleieboliger i offentlig regi for arbeidere og pendlere.

2. Du skal kunne betale en rimelig pris i offentlig regi for arbeidere og pendlere.

3. Alle arbeidere skal ha rett på eget rom.

4. Du skal kunne lage mat på et felleskjøkken med god plass og hygiensiske forhold.

5. Du skal kunne holde deg ren på dusj og baderom.

6. Du skal kunne vaske tøy på et fellesvaskeri som fungerer.Vi må gjenreise respekten for det ærlige vanlige arbeid. Unge kvinner og menn kommer for å bygge hus, servere kaffe, stå i butikk, kjøre søppel, være postbud, pleie syke, kjøre transport og arbeide på lager og på fabrikk. Vi, det norske samfunnet, plikter å vise dem et minimum av respekt ved å gi dem bo og arbeidsbetingelser som er et menneske verdig.

Geir Hagland

Ap-medlem Dælenggata

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag