*Nettavisen* Nyheter.

Svensker skal gjøre Oslo til en god sykkelby

Byrådet har ambisiøse planer for å gjøre Oslo til en god sykkelby. Nå får de hjelp fra naboene i øst.

OSLO: For byrådet har valgt svenske Spacescape som samarbeidspartner for Oslos nye sykkelstrategi.

– Den nye sykkelstrategien skal peke på hva som er nødvendig for å gjøre Oslo til en god sykkelby. Om noen år skal vi være like fornøyd med forholdene for sykkel som vi i dag er med byens kollektivtilbud, sier Ola Elvestuen (V), byråd for miljø og samferdsel.

LES OGSÅ: – Blått styre er det verste som kan skje for Sykkel-Oslo

Mange ville hjelpe

Det var stor interesse for oppdraget med å utarbeide ny sykkelstrategi for Oslo, med tilbydere fra hele Skandinavia og i tillegg sykkellandet Nederland.

Men svenskene ble valgt, og Spacescape AB var blant annet sentral i utarbeidelsen av Stockholms sykkelstrategi. De har også gjort sykkeloppdrag for både Göteborg og Örebro.

De ble valgt både på grunn av denne kompetansen, og fordi de har levert et godt løsningsforslag for Oslo, i følge en pressemelding fra byrådet.

LES OGSÅ: «Danskene knuser Oslo på bysykkel»

Slik skal vi sykle mer

– Sykkelstrategien vil dreie seg om helheten i det vi driver med, om noe bør gjøres annerledes og hva vi trenger å gjøre i tillegg, sier Elvestuen.

Han forteller at en del av oppdraget er å finne ut mer om hvordan sykkelen brukes i dag, og hvordan små og store tiltak kan legge til rette for mer sykling i Oslo.

LES OGSÅ: Sykkeldirektør Rune Gjøs: – Ikke farlig å sykle i Oslo

Elvestuen understreker at utbyggingen av hovedsykkelveinettet og andre sykkeltiltak fortsetter for fullt i regi av byrådets sykkelprosjekt og Bymiljøetaten.

Arbeidet med den nye strategien starter umiddelbart. Det legges opp til en bred prosess det kommende året, hvor det inviteres til å delta med innspill og ideer.

Byrådet vil fremme sak for bystyret om ny sykkelstrategi i god tid før den vedtatte strategien går ut i 2015.

– Trenger ikke flere strategier

Arbeiderpartiet er imidlertid ikke fornøyd med byrådets sykkelstrategi, som de mener er langt fra så ambisiøs som den bør være.
Bystyrerepresentant, Abdullah Alsabeehg (Ap) mener byrådet bør gjennomføre allerede vedtatte planer, før de lager nye strategier.

– Oslo har en vedtatt strategi fra 2006 som ikke er fulgt opp. Vi trenger ikke nye strategier, planer eller nye vedtak. Det vi trenger er gjennomføring av det Oslo bystyre allerede har bestemt, sier Alsabeehg.

LES OGSÅ: – Jeg føler meg innmari utrygg, så jeg sykler som en kjerring

Han viser til en undersøkelse som Statens institutt for forbrukerforskning lagde hvor 50.000 brukere svarer at 76 prosent vil bruke sykkel hvis de fikk flere sykkelveier.

– Flere og bedre sykkelveier er det viktigste vi må få på plass for å få flere i Oslo til å sykle. Her mener Arbeidepartiet at Høyre, Venstre og KrF med støtte fra Frp har sviktet totalt, sier Alsabeehg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.