RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svetter'n fikk blåmerke


Magne Hilmarsen, Sonja Fossum, Gudveig Henryette Aaby og velformann Harald Koht. Foto: Anders Jørstad
Magne Hilmarsen, Sonja Fossum, Gudveig Henryette Aaby og velformann Harald Koht. Foto: Anders Jørstad
Grefsen og Disen velhus, det gamle kinobygget i Kjelsåsveien, er hedret med eksklusivt kulturskilt.

GREFSEN: Det var Selskapet For Oslo Byes Vel som plasserte det blå skiltet på husveggen til velhuset 21. juni. Sonja Fossum var blant dem som stolt feiret med champagne under avdukingen.

– Dette har vi jobbet for å få i mange år. Det er strenge kriterier for å få kulturskiltet. Huset må være bevaringsverdig og det må ha sin spesielle historie, forteller hun.

"Svetter'n"

Det gule murbygget i nyklassisk stil fra 1928 hadde frem til 60-årene kino i andre etasje, derav navnet "Svetter'n". Under den 2. verdenskrig var det lasarett for tyskerne.

– Når jeg snakker med folk som ikke bor i området, forstår de likevel med en gang hvilket hus det er snakk om når jeg sier "Svetter'n", forteller Gudveig Henryette Aaby.

Skolerevyer

Synet av velhuset i Kjelsåsveien kan sende Aaby tilbake til barndommen, som da hun i 1952 fremførte skolerevy i kinolokalene. Grendeballene er noe hun savner.

– De var veldig populære. Mange fra nabolaget danset og hadde det moro til langt på natt.

Aaby husker også den tiden hvor velforingene hadde sterk politisk innflytelse.

– Før i tiden var skillet mellom politikere og vanlige folk større. Derfor ble velforeningene her oppe viktig talerør for mange, mener hun.

Svetter'n er også et viktig samlingssted i dag. Både under juletrefester og 17. mai er det stinn brakke av store og små. Fossum forteller at det historiske bygget nå skal pusses opp, men forsikrer at dette skal skje i bevaringens ånd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere