Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Sviktende demokrati»

Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter i Søndre Nordstrand bydel.
Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter i Søndre Nordstrand bydel. Foto: ARKIVFOTO

8. desember – for to måneder siden – la Sykehjemsetaten fram sitt forslag til budsjett. Der sto det svart på hvitt at kjøkkenene på Kantarellen sykehjem, Fagerborg sykehjem og Lille Tøyen sykehjem skulle legges ned.

Budsjettet er i aller høyeste grad offentlig, og det ble da også klubbet gjennom like før jul. Ingen reagerte på den planlagte nedleggelsen, verken politikere eller vi journalister.

Først da pårørende uttrykte bekymring og tok kontakt med Frps Carl I. Hagen, fikk pipen en annen lyd. Denne uken fikk Kantarellen uventet besøk av Hagen. Her lovte han at så lenge hans parti er støtteparti for byrådet, kan etaten se langt etter den planlagte nedleggelsen, som skulle spare dem for 1,9 millioner kroner.

LES SAKEN: Jubler for Carl I. Hagens kjøkkenløfter

Det kommunale budsjettet er enormt, og det er selvsagt umulig for én enkelt person å holde oversikt over det hele. Imidlertid er de folkevalgte delt inn i fraksjoner, nettopp for å sikre at alle partier har oversikt over sine fokusområder. Da er det underlig at et byråkratisk grep, som har så store konsekvenser sklir gjennom fingrene på samtlige politikere. Og ja, redaksjoner også.

I stedet har det vært opp til pårørende å sette fokus på saken. Driftige pårørende har med andre ord ryddet opp i saker deres nærmeste er berørt av for andre gang på kort tid. Det er bare få uker siden pårørendes innsats sikret at trygghetsavdelingen på Nordseterhjemmet ble bevart.

Også her hadde byråkratiet sikret nedleggelse i sine budsjetter, uten at politikerne hadde reagert.

Det er forstemmende at det skal være opp til privatpersoner å sørge for at tiltak som sikrer deres nærmestes livskvalitet opprettholdes. I alle fall ikke når det er åpenbare politiske motforestillinger mot at de samme tiltak nedlegges.

Byråkratiets budsjetter må rett og slett kvalitetssikres på en bedre måte, og det er derfor vi har folkevalgte. Redaksjonene skal igjen sørge for at denne oppgaven ivaretas. Det er slik folkemakta skal komme til uttrykk.

I denne saken har begge ledd sviktet. Det er alvorlig for demokratiets sikkerhet.

Leder

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!