Svindel-tiltalt: - Jeg vil jo bare være en god pappa

Erkjente straffskyld for å ha svindlet flere hundre tusen kroner.

OSLO TINGRETT: To kamerater på 32 og 34 år møtte mandag i Oslo Tingrett, tiltalt for grovt bedrageri.

Det var i januar 2014 at de to mennene møttes i Oslo, der de i følge dem selv planla flere forretningsideer. Planene endte med at de skal ha forledet en fotobutikk til å leie ut store mengder kamerautstyr.

Utstyret, som hadde en verdi på totalt 276.346 kroner skal de to i ettertid ha solgt på finn.no. I tillegg skal 32-åringen tidligere ha stukket av fra en hotellregning på drøyt 40.000 kroner, og han skal ha solgt en falsk Rolex-klokka til 25.000 kroner.

Les også: Tiltalt for heleri for syv millioner

Hadde felles forretningsplaner
Da rettssaken mot de to startet i Oslo Tingrett mandag erkjente de begge straffskyld for samtlige forhold, men presiserte at ingen av handlingene var et resultat av planlegging.

De to skal ha vært ruset på tidspunktet da handlingene ble begått, blant annet skal de ha tatt store mengder reseptbelagte tabletter, i tillegg til alkohol og marihuana.

32-åringen forklarte at de to i lengre tid hadde diskutert ulike forretningsideer, men han understreket at mange av dem endte opp som «fantasi-ideer».

- Vi hadde mange planer i tankene, men vi var i en situasjon og en sinnstemning, der vi kanskje ikke hadde forutsetningene for å greie det vi planla, sa 32-åringen til Nettavisen etter sin forklaring.

Les også: 90.000 hemmelige nazi-saker er nå tilgjengelig for alle

Ville sikre gravid samboer økonomisk
Begge de tiltalte skal i lang tid ha slitt med ulike psykiske problemer, i tillegg til rus. Da de ble pågrepet i januar i fjor, skulle en av de tiltalte inn for å sone en dom for vinningskriminalitet.

Han forklarte i tingretten at han i forkant av soningen ble desperat etter penger. Han skal på dette tidspunktet ha vært arbeidsledig, men han hadde en gravid samboer, som han ønsket å sikre økonomisk før han selv skulle sone.

Blant annet skal de to ha leid flere anleggsmaskiner, som de, i følge dem selv, skulle bruke til en jobb med å drenere et hus. Planen var i følge 32-åringen at de skulle starte gartnervirksomhet, men også dette omtalte han som en «fantasiplan» i rettsforhandlingene.

De to er nå tiltalt for å ha svindlet utleiefirmaet, men 32-åringens forsvarer, Benedict de Vibe påpekte at det i utgangspunktet ikke er begått en kriminell handling, da de to hadde til hensikt å betale for anleggsmaskinene.

Årsaken til at de ikke ble levert tilbake, skal ha vært at de to ble pågrepet og satt i varetekt.

Les også: Truet med HIV og blodig sprøyte for å få morfin

- Vil bare ha et normalt liv
Flere ganger i 32-åringens forklaring påpekte han at han hadde vært svært ruset da handlingene ble begått. Han forteller at han ikke husker detaljer fra hendelsene.

Etter at de to ble pågrepet i slutten av januar i fjor, ble det beslagtlagt mindre mengder marihuana på et hotellrom de disponerte.

Da 32-åringen ble sluppet ut fra varetekt, skal han ha fortsatt å ruse seg, men etter flere overdoser, skal han ha kommet på avrusning. Han er i dag rusfri, og ønsker å gjøre opp for seg.

- Det er jo ikke dette livet jeg ønsker å leve. Jeg er glad for at vi har kommet så langt som vi har nå, og jeg ønsker bare å komme meg videre og få et normalt liv. Jeg er pappa, og jeg ønsker jo bare å være en god pappa, sier 32-åringen til Nettavisen.

Saken avsluttes mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.