Gå til sidens hovedinnhold

Svindlet for 100.000 kroner

En 24 år gammel mann kopierte personnummer og underskrift og tok ut nesten 100.000 kroner fra kontoene til tre eldre kunder i Posten.

ROMSÅS/OSLO TINGRETT: Den nå 24 år gamle mannen var ansatt som fungerende butikksjef og ansvarlig for posttjenesten i en Jokerbutikk med Post i butikk på Romsås da bedrageriet fant sted i 2008.

Mannen var tiltalt for tre tilfeller av bedrageri, men innrømmet straffskyld for bare det ene forholdet. Denne svindelen fant sted i mai 2008 og 24-åringen tok ut 20.000 kroner fra kontoen til en 82 år gammel mann. 24-åringen hadde tidligere hjulpet mannen med postbanktjenester og hadde notert seg personnummer og kontonummer, samt etterliknet kundes signatur på bilaget.

Falsk signatur

Tiltalen omfattet også svindel av en annen eldre mann for 4.000 kroner, og en 90 år gammel mann for 74.500 kroner. Alle de tre fornærmede er eldre kunder som benyttet seg av butikkens posttjenester.

Tingretten vektlegger det at 24-åringen står som kundebehandler på uttakene, samt at signaturene skiller seg vesentlig fra kundens originale signatur.

I forhold til svindelen som 24-åringen innrømmet forklarte han i retten at han trengte penger til å reparer bilen sin og at han hadde planer om å betale tilbake pengene når han fikk penger. I forhold til de andre to svindlene nektet han straffskyld og hevdet at de to eldre herrene måtte ha glemt at de hadde vært og tatt ut penger. Jokerbutikken og 24-åringen har tilbakebetalt pengene til de tre eldre herrene da de sto i fare for å miste Post i butikk-avtalen. Tingretten anser bedrageriet for grov, særlig fordi tiltalte har misbrukt sin stilling og den tillit som kundene hadde til han som butikkansatt.

Får ikke drive post i fem år

Tiltalen omfattet svindel av tre eldre herrer for til sammen 119.000 kroner. Det var tvil rundt noen av uttakene og tingretten mener derfor mannen må dømmes for bedrageri av til sammen 98.500 kroner.

Tingretten dømte mannen til seks måneders fengsel, hvorav fem måneder gjøres betinget med en prøvetid på to år. Mannen ble også fradømt retten til å drive post eller bank i fem år. Han må i tillegg betale saksomkostninger på 3000 kroner.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger