RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svindlet NAV for 50 millioner kroner

Det har vært en økning på hele 20 millioner kroner i trygdesvindel i Oslo og Akershus de siste par årene.
Det har vært en økning på hele 20 millioner kroner i trygdesvindel i Oslo og Akershus de siste par årene. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det har vært en kraftig økning i trygdesvindel i Oslo og Akershus hittil i år.

OSLO: Hittil i år er det anmeldt 197 person i Oslo og Akershus for svindel av i overkant av 50 millioner kroner.

I følge NAV er dette en økning på hele 20 millioner kroner, sammenliknet med tall fra 2012.

Økningen skyldes blant annet betydelig flere anmeldelser for svindel av arbeidsavklaringspenger (AAP). I tillegg har beløpene økt i mange enkeltsaker.

- Det er bra at vi avdekker disse sakene. Samtidig er det alvorlig at beløpet øker så mye i løpet av få år, sier avdelingsdirektør i NAV Kontroll øst, May Snedsbøl.

Sikker ikke fra om jobb

Det er innen arbeidsavklaringspenger at økningen er størst. 69 personer er hittil anmeldt for å ha svindlet til seg 19,3 millioner kroner.

For å få utbetalt slik stønad må man sende meldekort til NAV hver fjortende dag, der man blant annet må oppgi antall arbeidstimer. 48 av de anmeldte skal har opplyst færre arbeidstimer enn de faktisk har jobbet, eller at de er i arbeid i det hele tatt.

Dermed har de fått utbetalt mer penger enn det de har krav på.

NAV understreker at dette er å svindle fellesskapet.

- Det er bra at folk har inntektsgivende arbeid, men det er alvorlig når de bevisst skjuler disse opplysningene for NAV. Det er svindel av fellesskapets midler og med på å undergrave tilliten til velferdssystemet, sier Snedsbøl.

Store beløp i enkeltsaker

Oslo og Akershus skiller seg fra resten av landet med svært store beløp i flere enkeltsaker.

De fem største sakene omfatter et beløp på til sammen 7,5 millioner kroner.

To av disse sakene ble avdekket i samarbeid med andre offentlige etater, hjemme hos de anmeldte. Den ene i samarbeid med Skatteetaten, mens den andre var sammen med politiet. 

- Vi ser at beløpene det svindles for blir større og sakene mer komplekse. Tverretatlig samarbeid er helt nødvendig om vi skal få avdekket de største sakene. Spesielt viktig er det innen organiserte trygdesvindel og arbeidsmarkedskriminalitet, sier Snedsbøl.

178 millioner i hele landet

På landsbasis har totalt 830 personer blitt anmeldt for trygdesvindel, for til sammen 178 millioner kroner hittil i år. Det er 27 millioner mer enn i samme periode i fjor.

Brorparten av anmeldelsene – nærmere bestemt 622 – gjelder svindel av dagpenger og arbeidsavklaringspenger. Summene for disse ytelsene er henholdsvis 60 og 71 millioner kroner.

– Vi fortsetter arbeidet med å prioritere de største sakene til politiet, men personer som har svindlet mindre beløp risikerer også politianmeldelse, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad, i en pressemelding fra NAV.

Det er også avdekket svart arbeid for 23 millioner kroner. Den største enkeltsaken er fra byggebransjen og dreier seg om 2,2 millioner.

– For å avdekke arbeidsmarkedskriminalitet er vi helt avhengige av tett samarbeid med andre etater. Denne typen kriminalitet er et økende samfunnsproblem og vi kommer til å prioritere dette arbeidet i tiden framover, sier Lystad. En person er anmeldt for å ha jobbet svart for arbeidsgiver samtidig som han mottok uførepensjon.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere