RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svært forurenset luft

Om fartsgrensen på Store Ringvei er satt ned til 60 km/t i vinter, betyr ikke det at luften i nærheten blir ren. Sist uke var den svært forurenset.

Manglerud: Et av de stedene i Oslo luften blir målt, er ved Ring 3 på Manglerud. Ifølge Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune ble det i perioder sist uke registrert svært forurenset luft.

Noe av grunnen til dette er lave temperaturer og lite vind. Dette medfører at den forurensete luften blir liggende i de lavere luftlag og bygger på seg.

Helse- og velferdsetaten skrev sist uke på sin nettside at "hovedkilden til luftforurensningen er eksos. Stabile værforhold med lite vind fører til at lufta ikke skiftes ut og bidrar dermed til at forurensningen akkumuleres".

Så sterk forurensning har det vært i perioder at den har blitt registrert øverst på skalaen.

Advarsel

Så mye forurensning har det altså vært i luften at Helse- og velferdsetaten har advart personer med luftveis-, lunge- eller hjerte-/karsykdommer mot å oppholde seg lenge ute. Advarslene går spesielt til barn, unge og eldre. Men når det er ekstrem forurensning, kan også friske mennesker føle ubehag og få slimhinneirritasjon.

Verst i rushen

Det er når det er mye trafikk morgen og ettermiddag det er mest forurenset luft langs de mye trafikkerte veiene. På natten og midt på dagen er forurensningen mindre. Også på ettermiddag og kveld kan forurensningen være betydelig, men da skyldes den i større grad vedfyring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere