RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svært forurenset Oslo-luft

Den siste uka i januar var Oslo-lufta svært forurenset, men ved målestasjonen på Manglerud har man ikke overskredet grenseverdiene for nitrogendioksid.

MANGLERUD: I perioden 27.-31 januar har det vært episoder med svært forurenset luft i Oslo. Dette har også fortsatt i februar. Helse- og velferdsstaten forklarer at episoden skyldes stabile luftmasser i kombinasjon med utslipp fra hovedsakelig veitrafikk.
"De høyeste konsentrasjonene har blitt målt på Alnabru, men store deler av områdene langs hovedveinettet og indre by innenfor Ring 3 har også høye konsentrasjoner, står det i månedsrapporten for januar.

Alarmterskel

Grenseverdien for nitrogendioksid har blitt overskredet 34 timer på Alnabru. Tar vi med de to første dagene i februar, har grenseverdien blitt overskredet 57 timer i 2006 på denne stasjonen. Dette er det høyeste antall overskridelser per år siden målingene startet i 2001. De høyeste konsentrasjonene kom 30.-31. januar med over dobbelt så høye konsentrasjoner som tillatt. Så høye konsentrasjoner er definert som alarmterskel i forurensningsforskriften, hvor befolkningen skal informeres om nivåene dersom målingene er representative for et større område. Helsevernetetan skriver i rapporten at det trolig bare var lokalt på Alnabru at konsentrasjonen av nitrogendioksid var så høye som dette.
På målestasjonen på Manglerud er man langt under konsentrasjonene på Alnabru, og grenseverdiene ble ikke overskredet i denne perioden.
Også resten av byen var berørt av episoden. Blant annet var det åtte timer overskridelse i Kirkeveien. Det opplyses om at dette er uvanlig mange timer med overskridelser til å være på denne målestasjonen.

Partikkelstøv

Den siste måneden har det også vært lengre perioder med høye verdier av partikkelstøv i store deler av byen. Både eksos og vedfyring har bidratt til denne forurensningen av Oslo-lufta.
Det har i tillegg vært to tilfeller av langtransportert luftforurensning fra kontinentet i januar. Disse episodene medførte forhøyete konsentrasjoner av partikkelstøv på alle målestasjonene i Oslo.
I 12 til 40 prosent av tiden i januar har konsentrasjonsnivået av partikkelstøv vært over Statens Forurensningstilsyns og Folkehelseinstituttets anbefalte luftkvalitetskriterier på målestasjonene. Overskridelse av disse kriteriene medfører at enkelte, blant annet astmatikere, kan oppleve at det påvirker helsen deres. I den type forurensningsepisoder som har vært i slutten av januar kan også personer med alvorlige hjerte- og luftveislidelser få forverring av sin helsetilstand. Friske personer kan oppleve slimhinneirritasjon og ubehag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere