*Nettavisen* Nyheter.

Syk fisk i Ljanselva

Ljanselva renner friskt nedover. Men hva er årsaken til at det nå er funnet syk ørret i den? Foto: Arkivfoto

Etter mye tilrettelegging har det kommet stor fisk i Ljanselva. Men i helgen ble det funnet ørret med tydelige sykdomstegn.

LJAN/SØNDRE NORDSTRAND: – Vi har med stor glede registrert at det den senere tid har gått store fisker opp i Ljanselva for å gyte. Men det ble en nedtur da vi i helgen fikk melding om at det var funnet ørreter med tydelige sykdomstegn, forteller Tor Holtan-Hartwig i Miljøprosjekt Ljanselva.


Syke fisker

Politiet fikk i helgen melding om at det var sett syk fisk i Ljanselva, og varselet gikk umiddelbart til både Vann- og avløpsetaten og Miljøprosjektet.

– Vi satte umiddelbart i gang leting i elva, og etter en stund fant vi det vi var varslet om, forteller Holtan-Hartwig.

Fiskene var bleke, hadde lyse flekker og lå i vannskorpa og gispet.

– Vi fikk tatt opp en stor ørret og avlivet den. Nå er den sendt til Mattilsynet for obduksjon.

– Hva slags sykdom kan det være snakk om? Og hva kan årsaken være?

– Foreløpig må det bare bli spekulasjoner. Det kan være at fiskene har vært syke før de har gått opp i elva, det er mulig det kan være en form for forgiftning, og det kan simpelthen være at døden er helt naturlig. Den store fisken vi tok opp var ferdig med gytingen, og det kan jo tenkes at dette var slutten på den kretsløp.

Fint vann

Vannkvaliteten i Ljanselva har vært vekslende, men betegnes nå som bra. Men de syke fiskene ble oppdaget et stykke ovenfor fisketrappen hvor det renner helt rent vann ut fra et rør.

– Muligens fiskene har lagt seg til her nettopp på grunn av at de trengte det friske vannet, sier Holtan-Hartwig.

Stort prosjekt

Det har vært et stort prosjekt å få levevilkår for ørret i Ljans-elva. Bygging av fisketrapp helt nederst i elva og utlegging av gytegrus og store steiner er to av tiltakene. Ellers har det vært jobbet for å hindre forurenset utslipp.

Og det har altså gitt resultater. Fisk har gått opp fra Fiskevollbukta, og nå har den altså vært så stor at den ved gyting har bidratt til å gi nytt liv i elva.

– Vi er selvfølgelig spente på hva årsaken kan være til at fisk har blitt syke, sier Tor Holtan-Hartwig som håper på en natulig forklaring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag