RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Wenche Brun Bulls mann ble utsatt for omsorgssvikt. Fylkesmannen konkluderer med at Hovseterhjemmet har brutt bestemmelser i helselovgivningen.Arkivfoto
Wenche Brun Bulls mann ble utsatt for omsorgssvikt. Fylkesmannen konkluderer med at Hovseterhjemmet har brutt bestemmelser i helselovgivningen.Arkivfoto

Sykehjem ble «dømt»

Fylkesmannen i Oslo og Akershus sier i tilsynssaken at Hovseterhjemmet har sviktet på en rekke områder når det gjelder omsorg.

HOVSETER: – Aldri mer Hovseterhjemmet, sier Wenche Brun Bull, etter at hennes mann etter hennes mening ble utsatt for grov omsorgssvikt. Nå har Fylkesmannen etter klagebehandling gitt henne rett.

– Grunnen til at jeg følger opp saken er at det er mange som skal til Hovseterhjemmet. Jeg vil at kvaliteten på sykehjemmet skal og må bedres. Samtidig vil jeg understreke at min manns sak umulig kan være et engangstilfelle som ledelsen i Attendo (driftsselskapet – journ.anm.) og Hovseterhjemmet forsøker å fremstille det som, sier Brun Bull.

Alt annet enn avlastning

Etter et slagtilfelle med påfølgende massiv hukommelsessvikt, ble Wenche Brun Bulls mann lagt inn på korttidsopphold ved sykehjemmet. Dette skulle avlaste henne. men det ble alt annet enn avlastning.

Hun oppdaget at mannen ble glemt og sengeliggende hele dagen, at han fikk mangelfull ernæring og manglende oppfølging med hensyn til renhold og hygiene. Det kulminerte med at hun fant sin mann blødende fra sår i sengen. Under tiden kjøpte hun også timer av private pleiere, som tok seg av mannen på sykehjemmet når hun ikke kunne være der selv.

Fylkesmannen konkluderer med at Hovseterhjemmet har brutt forsvarlighetskravet i helse- og omsorgstjenesteloven. Blant annet at det ikke ble utarbeidet en tiltaksplan for mannen, er et av ankepunktene.

Ny handlingsplan

– Det som er positivt i denne saken er at Hovseterhjemmet har utarbeidet det de selv kaller en omfattende handlingsplan for korttidsposten. Og omfattende er den også. Det viser at vi her sto overfor noe langt annet enn at det dreide seg om et engangstilfelle og sviktende rutiner. Det var det som var forklaringen fra Hovseterhjemmets leder, sier hun.

– For meg er det helt urealistisk å tenke seg at en og samme mann skulle bli omfattet av så mange forskjellige omsorgsbrudd, uten at andre kan ha blitt utsatt for noe av det samme. Nå kan vi konkludere med at det skulle mer til enn å skjerpe inn eksisterende rutiner, sier Brun Bull.

Les også: Hovseterhjemmet og Smestadhjemmet på bunnen

Snakk om grov omsorgssvikt

Hun er oppgitt over at sykehjemmet i flere sammenhenger viser til at manglende opprettelse av tiltaksplan og aktivitetsplan var grunnen til omsorgssvikt.

– Ansvarlig sykepleier var jo til stede hele tiden og en titt i journalen ville vise at det ikke eksisterte noen tiltaksplan for min mann. Når jeg gjentatte ganger, for å si det mildt, sa fra om forholdene, er det helt irrelevant i denne sammenheng å skylde på en tiltaksplan. Her er det kort og godt snakk om grov omsorgssvikt over tid, hvor alt fra holdninger, manglende kompetanse og det fysiske miljøet spiller inn.

Deprimert og traumatisert

Hennes mann er nå på avlastningsopphold på et sykehjem, der hun selv betaler for oppholdet.

-Det er et helt fantastisk sted. Min mann var svært deprimert og traumatisert etter oppholdet på Hovseterhjemmet. Nå har han det mye bedre. Dessverre kan bydelen bare tilby innleide plasser på 2–3 andre sykehjem i Oslo, men da kan jeg ikke på forhånd få opplyst hvilket sykehjem han skal til og heller ikke avtale tidspunkt for oppholdet. Dette gjør det svært begrenset hva jeg kan planlegge i avlastningsperioden, sier Brun Bull, som har en oppfordring.

– Ikke vær redd for å si fra om du opplever at en av dine nærmeste lider under omsorgssvikt. Det vil hjelpe både ens egne og andre som er i samme situasjon.

Daglig leder ved Hovseterhjemmet, Gry Røste, kan ikke kommentere saken da hun ikke har mottatt Fylksemannens tilsynssak. Brevet er sendt 15. mars til Sykehjemsetaten, uten at dette er videreformidlet til Hovseterhjemmets ledelse.

Les også:

Kommersielle sykehjem er tapere

De beste sykehjemmene

"Heller en pille enn å havne på sykehjem"

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere