RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sykehjem: Fortsatt bydelsansvar

Byrådet foreslår i praksis å sentralisere og gjenopprette deler av den gamle, sentrale, mastodonten "Kontoret for eldreomsorg", ved at driftsansvar for alle byens sykehjem ikke lenger skal ivaretas av en sentral enhet. Bydel Nordre Aker skal ikke få drive Lillohjemmet og Tåsenhjemmet. Bystyrepartiene blir stilt overfor valget; skal bydelsreformens hovedideer kastes på båten?
Hjemmetjenesteorienterte kommuner driver mer effektivt enn institusjonsorienterte kommuner uten at pleie- og omsorgstilbudet blir dårligere. Dette var den entydige konklusjonen i en rapport Senter for økonomisk forskning utarbeidet for Helse- og omsorgsdepartementet i fjor. Vi har målsetting om at det skal legges til rette for at hjelpetrengende eldre som ønsker det skal kunne bli boende i eget hjem lengst mulig, og det er det viktig å merke seg at dette også gir god omsorg.
Det beste balansepunkt mellom hjemmetjenester og sykehjem må vurderes ut fra lokale forhold i den enkelte bydel. Derfor er det viktig at Oslo bystyre ikke roter til balanse- og ansvarsforholdene for sykehjem og hjemmetjenester ved at bydelene fratas driftsansvar for sykehjemmene.
- Det går greit så lenge det ikke skjer noe uforutsett. Men det skjer noe uforutsett hver dag i pleie- og omsorgstjenesten. Derfor må det være en organisasjon som fanger opp dette. Planlegg derfor for det uforutsette, sa forsker Sturle Næss fra Rokkansenteret på et seminar i fjor vår. Derfor må det legges til rette for tett samarbeide og fleksibilitet mellom rehabilitering, sykehjem og hjemmetjenester.
"For den einskilde brukar og pasient som treng eit heilskapleg tilbod, kan delinga av ansvar mellom ulike forvaltningsnivå vere uheldig", het det i stortingsmeldingen "Betre kvalitet i dei kommunale pleie- og omsorgstenestene" Bondevikregjeringen la fram i 2003. Derfor har et enstemmig Oslo bystyre protestert når Staten ville overta driftsansvar for institusjoner innenfor barnevern, barne- og ungdomspsykiatri og rus.
Det er derfor særs uklokt når Fr.P-byråd Sylvi Listhaug varsler at byrådet vil foreslå for å bryte denne viktige tiltakskjeden. Det vil bli dårligere omsorg om bystyret skulle vedta å bryte en sammenhengende omsorgskjede ved å frata bydelene ansvar for sykehjemmene.


Ivar Johansen
Oslo bystyres finanskomite (SV)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere