RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Sykehjem i Adecco-ligaen»


Rødt mener avsløringene på Ammerudlunden sykehjem og flere andre kommersielle sykehjem viser at kommunen bør ta over eldreomsorgen alene.
Rødt mener avsløringene på Ammerudlunden sykehjem og flere andre kommersielle sykehjem viser at kommunen bør ta over eldreomsorgen alene. Foto: ARKIVFOTO

Fem av seks private sykehjem i Oslo bryter arbeidsmiljøloven, ifølge en fersk gransking. Nå ser vi at de ansatte betaler prisen for privatiseringa.Ved et av de private sykehjemmene ble det avdekket at en hjelpepleier hadde en 90 timer lang arbeidsuke, mens en pleieassistent jobbet 14 netter på rad. Sykehjemmene med flest og mest alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven er Paulus sykehjem drevet av Attendo Care, og Madserud sykehjem drevet av Norlandia Care.

Dette går fram av en fersk rapport fra revisjonsfirmaet Deloitte, som har gransket de private sykehjemmene i Oslo. Rapporten avslører også at flere ansatte har jobbet fem av fem søndager i perioden som ble kontrollert. Ifølge arbeidsmiljøloven skal arbeidstakere ha fri annenhver søndag med mindre annet er avtalt skriftlig.

Da Adecco-skandalen på Ammerudlunden sykehjem ble avslørt, sa Frp og Høyre at dette var et enkelttilfelle. Sykepleiere og hjelpepleiere som jobbet 85 timers uker og ikke fikk overtidsbetalt – det hadde visst ingen sammenheng med at et kommersielt selskap drev sykehjemmet.

Eldrebyråd Cecilie Brein (Frp) gikk høyt på banen. I Dagsavisen 3. mars kunne vi lese at «Adecco-skandalen rokker ikke ved Oslobyrådets klokkertro på konkurranseutsetting. Bare i år skal fire kommunale sykehjem legges ut på anbud, og eldrebyråden utelukker ikke full privatisering av alle Oslos sykehjem». Som Brein selv sa: «At ett selskap, Adecco, har begått ulovligheter, endrer ikke vår politikk på området».

I dag veit vi at Ammerudlunden ikke var et enkelttilfelle. Vi ser systematiske brudd på arbeidsmiljøloven på de kommersielle sykehjemmene. Frp og Høyre står med skjegget i postkassa. Hva sier eldrebyråd Brein nå? Sånn jeg ser, er det to viktige grunner til at vi må si nei til profittmotivert omsorg:

1. Privatiseringa rammer de ansatte. Det er bare to måter kommersielle selskaper kan tjene penger på eldreomsorg – ved å øke inntektene eller redusere kostnadene. Siden inntektene er bestemt av kontrakten, er det lite Attendo og Norlandia kan gjøre med det. På et sykehjem er nærmere 80 prosent av kostnadene lønnsutgifter. Kostnadene kan derfor primært reduseres ved å bruke mindre arbeidskraft eller ved å betale mindre for den.

Det er akkurat dette de kommersielle gjør. De dropper overtidsbetaling, kutter i bemanninga, og lønner langt dårligere enn kommunen: Minstelønna for en sykepleier med topp ansiennitet på de kommersielle sykehjemmene er 73.000 kroner lavere enn på de kommunale. En ufaglært uten ansiennitet ved et kommersielt sykehjem tjener 85.000 kroner mindre i året enn kollegaene i kommunen.

De kommersielle gjør det ethvert aksjeselskap har plikt til å gjøre: Kutter kostnader for å levere overskudd til aksjonærene. Salderingsposten er lønna og pensjonen til våre hardt arbeidende sykepleiere, hjelpepleiere og pleieassistenter. Så lenge vi godtar kommersielle sykehjem, godtar vi at lavtlønte omsorgsarbeidere blir en salderingspost som sikrer private aksjonærers profitt. Dette forsvarer Frp og Høyre, men vi i Rødt vil ha en slutt på det!

2. Frp og Høyre later som Adecco-skandalen «bare» handler om ansattes rettigheter. Det sier kanskje sitt at de ikke syns arbeidsmiljøkriminalitet er så alvorlig, men poenget deres er privatisering ikke går ut over brukerne, men «bare» rammer de ansatte. Dette stemmer ikke. Det er jo sånn at fornøyde ansatte gir fornøyde brukere. Kvaliteten på omsorgen avhenger av at du har faglærte som er stolte av jobben sin, som kjenner brukerne godt og at det er nok folk på jobb.

Jeg vil at bestemora mi skal pleies av omsorgsarbeidere som trives på jobben, og som jobber med verdige lønns- og arbeidsvilkår. Derfor er jeg mot profittmotivert eldreomsorg. De kommunale og ideelle sykehjemmene har ett formål. Det er å drive omsorg. Når kommersielle driver sykehjem, har de to formål; omsorg og fortjeneste. Derfor kutter de i bemanning, lønn og pensjon. I neste omgang går dette utover pleietrengende eldre.

Derfor går Rødt til valg på å få ut de kommersielle av eldreomsorgen i Oslo. De skatte-pengene som nå havner i lomma på søkkrike aksjonærer i Attendo og Norlandia, vil vi heller bruke på å få flere varme hender inn i omsorgen. Sånn skaper vi en bedre arbeidshverdag for de ansatte, og bedre kvalitet for de eldre.

Bjørnar Moxnes
Rødts gruppeleder i Oslo bystyre

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere