RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sykehjemsetaten trenger leiligheten hennes – Kari (90) må flytte


HER VIL HUN BLI: Kari Bjøralt har bodd i leiligheten sin i aldersavdelingen på Nordseterhjemmet i 12 år. Datteren Lise Bohn Bjøralt vil gjøre alt hun kan for at moren skal slippe å flytte til et annet sykehjem.
HER VIL HUN BLI: Kari Bjøralt har bodd i leiligheten sin i aldersavdelingen på Nordseterhjemmet i 12 år. Datteren Lise Bohn Bjøralt vil gjøre alt hun kan for at moren skal slippe å flytte til et annet sykehjem. Foto: Foto: Aina Moberg
Sykehjemsetaten vil avvikle aldersavdelingen på Nordseterhjemmet. Ti beboere står i fare for å miste hjemmene sine.

NORDSETER: Snart 90 år gamle Kari Bjøralt har bodd i aldersavdelingen i 12 år . Med egne møbler, bad, kjøkkenkrok, felles middag, og familie og venner i nabolaget har hun levd et godt og sosialt liv.


Like før jul fikk det en brå slutt. Da kom beskjeden om at aldersavdelingen skal legges ned og beboerne fordeles på andre sykehjem. Lokalene skal overtas av trygghetsavdelingen på Langerudhjemmet .

Les om trygghetsavdelingen her

Ikke pakkepost

– Jeg fikk sjokk, jeg gråter , er sint, og får ikke sove. Sykehjemsetaten kan ikke bare rive oss ut av hjemmene våre og spre oss for alle vinder. Vi som bor her er mellom 89 og 98 år. Vi egner oss ikke som pakkepost, sier hun.

Kari Bjøralt har bodd på Nordstrand siden 1952, og sier det ikke blir aktuelt å pakke kofferten Hun har derfor et forslag til sykehjemsetaten.

– Ikke steng aldersavdelingen på Nordseterhjemmet! La den ebbe ut via naturlig avvikling. Vi lever jo ikke evig. Det ville være å vise oss respekt, sier hun.

Verdighet

90-åringen får medhold av datteren, Lise Bohn Bjøralt. som har dannet en pårørendegruppe.

– Målet er å reverse sykehjemsetatens vedtak som vi anser som ren ufornuft. Vi tror fornuften vil seire, sier hun, og fortsetter:

– Vi stiller oss undrende til at eneste dokumentasjon om avviklingen er et punkt i sykehjemsetatens 2012-budsjett, og at man ikke vektlegger verdihetsgarantien. Mamma og de ni andre lever et verdig liv, de har kvalitet i livet sitt. Det skal de ikke fratas, sier Lise Bjøralt.

Frir til politikerne

Etter at det første sjokket om avviklingen har lagt seg, er hun nå klar til kamp.

– Vi krever innsyn i alle papirer. Vi vil ha dokumentasjon på om det er gjort en konsekvens- og risikovurdering for å se hvilken gevinst man har for å gjøre en slik endring, sier hun.

– Vi skal sette saken på det politiske kartet. Vi har god kontakt med byrådsavdelingen for eldre, og onsdag møter vi bystyrets helse- og sosialkomité, forteller hun.

Tilbys andre rom på Nordseterhjemmet

Anne Berger Sørli, områdedirektør i Sykehjemsetaten sier at de vil forsøke å unngå at noen av de ti bebooerne må flytte fra Nordseterhjemmet mot sin vilje.

– Vi vil derfor opprette en egen gruppe på på en av sykehjemspostene på Nordseterhjemmet som erstatning for aldersavdelingen. Her kan beboerne fortsette å bo samlet, og omsorgsnivået blir opprettholdt, sier hun

På sykehjemsavdelingen er rommene mindre med felles dusj og uten kjøkkenkrok. De som ønsker det får derfor også tilbud om å flytte til andre sykehjem med aldersavdelinger. Per i dag finnes det fem plasser i andre bydeler.

Før sommeren

– Daglig leder ved Nordseterhjemmet skal ha en samtale med hver enkelt beboer og pårørende om dette. Vi håper å få til en god prosess for de berørte enten de velger å bli på Nordseterhjemmet eller flytte, sier Berger Sørli.

Hun er imidlertid helt klar på at vedtaket ikke kan omgjøres, og vil bli gjennomført før sommeren.

– Vi går for det vi har planlagt, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere