Sykehuskø? Her mangler de pasienter

Avdelingen kan ta imot 23 pasienter på en gang, men har i det siste hatt ni til 12 pasienter i snitt.

Avdelingen kan ta imot 23 pasienter på en gang, men har i det siste hatt ni til 12 pasienter i snitt. Foto: Siv Elisabeth Limkjær (Nettavisen)

Svært mange står i sykehus- og sykehjemskø, men på denne avdelingen står halvparten av sengene tomme.

På Aker sykehus er det en egen rehabiliteringsavdeling som drives av Oslo kommune. Lisbeth Taraldsens mor fikk slag i slutten av juni og fikk etter hvert plass på denne rehabiliteringsavdelingen.

Taraldsen reagerte på at det var svært få pasienter på avdelingen.

- På denne avdelingen er det hver enkelt bydel som betaler for pasientene, pluss at hver pasient betaler en egenandel. I mors tilfelle var det aldri noe spørsmål om bydelen skulle spandere dette på henne eller ikke, sier Lisbeth Taraldsen til Nettavisen.

Gradvis har hun og moren sett at kommunens rehabiliteringsavdeling har blitt tommere og tommere.

- De ansatte sier til mor at de ikke får pasienter og at de ikke skjønner hvorfor.

Les også: Helsetilsynet: Sykehus brøt loven da pasient døde

- Ille at andre ikke får komme dit

Taraldsen tror derimot at hun vet hvorfor:

- Jeg er i en alder hvor jeg har mange venner med foreldre som begynner å bli gamle. Derfor vet jeg at for eksempel at folk som jobber i enkelte bydeler ønsker å sende folk til Aker, fordi de vet at dette er bra for deres pasienter, men at bydelen vil ikke betale, sier hun.

Taraldsen er selv tidligere sykepleier og jobbet på Ullevål i 20 år.

Hun synes det er trist at den nyoppussede avdelingen ikke brukes av flere.

Saken fortsetter under bildet

Sykepleier Anne Braut Aarbakke sammen med pasient Tor Jacobsen, som håper han får komme hjem snart etter rehabilitering. Foto: Siv Elisabeth Limkjær (Nettavisen)

- Avdelingen har sikkert kostet veldig mye. Risikoen er vel at avdelingen legges ned fordi den ikke får nok pasienter og at pasientene sitter på sykehjem og får et dårligere tilbud for en aktiv rehabilitering. Da går de lengre syke og kommer ikke fort nok tilbake i arbeid. At min 85 år gamle mor får et så strålende tilbud er jeg veldig glad for. Men det er ille for de andre som ikke får komme dit.

Les også: Disse pasientene er mest fornøyde med sitt sykehus

Ni til 12 pasienter

Avdelingen har 23 plasser og det jobber sykepleiere, lege, fysioterapeuter og ergoterapeuter fast, i tillegg til vikarer ved behov. I 2013 var belegget 73 prosent i snitt. Hittil i år er beleggsprosenten 60 i snitt.

Den siste tiden har det vært ni til tolv pasienter ved avdelingen. Onsdag kom det inn fem nye pasienter og per torsdag er det 14 pasienter innlagt. Trolig kommer det en del flere pasienter på mandag.

- Jeg er overasket over at det er så få pasienter. Rehabiliteringsavdelingen har et godt tilbud med kompetente ansatte. De aller fleste som jobber her har lang erfaring og mange av sykepleierne har tilleggsutdanning, sier Anne Brant Aarbakke som er sykepleier ved avdelingen. Hun har jobbet der det siste året.

Har satt ned bemanningen

- Blir det kjedelig når dere har så få pasienter?

- Her er det ikke kjedelig. Har vi det stille setter vi i gang nye tiltak. Vi har ingen kultur for å sitte her på avdelingen, så de pasientene vi har får litt ekstra trening når det er stille her. Vi har måttet sette ned bemanningen noe. Nå ønsker vi oss full avdeling og snakker mye om hvordan vi skal få flere pasienter, sier Aarbakke.

Rehabiliteringen som gjennomføres på avdelingen er svært aktiv, og det er ikke alle pasienter som passer til det.

- Spesialitetene våre er slagpasienter og ortopedi. Men ser vi pasienter med klart opptreningspotensiale er vi litt fleksible. Rehabiliteringen skal være aktiv og pasienten må kunne trenes opp. Så det hender vi gir noen avslag.

Når en pasient er opptrent og han eller hun kan reise hjem, er det ikke uvanlig at ansatte tester ut hvordan pasienten fungerer hjemme.

- Som regel er det snakk om fysioterapeut og ergoterapeut som ser om hjemmet er funksjonelt og om pasienten eventuelt trenger hjelpemidler, sier Anne Braut Aarbakke.

Les også: Sykepleier svindlet pasienter for 200.000 på dødsleiet

Saken fortsetter under bildet

Fysioterapeut Tonje Barkenæs ved rehabiliteringsavdelingen sammen med en pasient. Foto: Siv Elisabeth Limkjær (Nettavisen)


Bekrefter få pasienter

Sykehjemsetaten i Oslo kommune bekrefter at det er lite pasienter på avdelingen.

Fakta

Rehabilitering Aker

Bydelene kjøper det antallet sykehjemsplasser som innbyggerne har behov for. Hver enkelt bydel fatter vedtak om sykehjemsplasser, det gjelder også rehabiliteringsplasser. Bydelene kjøper et fast antall plasser per år og eventuelle ekstra plasser ved behov.

Plassene har ifølge dem ikke vært benyttet i stor nok grad og det har vært ledig kapasitet. Fra 1. september er det derfor innført en ny modell som skal gjøre det enklere for bydelene å bruke tilbudet.

- Ble ikke godt nok utnyttet

- Sykehjemsetaten har dyktige fagpersoner på Aker som jobber for at pasienter skal rehabiliteres raskt. Vi gjorde praktiske endringer fordi vi så at kapasiteten til den intensiverte rehabiliteringen på Aker ikke ble godt nok utnyttet. Den nye endringen skal føre til et bedre tilbud til pasienter slik at de raskt kan rehabiliteres og få flytte hjem, sier etatsdirektør Helge Jagmann til Nettavisen.

- Hvordan finansieres tilbudet? Blir det en ekstra kostnad for bydelene?

- Fra 1. september kan bydelene fritt flytte pasienter med behov for intensivert rehabilitering fra de plassene de allerede har betalt, over til Aker rehabilitering. Dette koster ikke bydelene noe ekstra. Flere pasienter er ventet til Aker kommunale rehabiliteringsavdeling allerede neste uke. Vi forventer at plassene fylles opp av pasienter nå som endringen har trådt i kraft, sier Jagmann.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.