«Sykkelnovise i hovedstaden»

$BYLINE_ON$Marianne Holøien$BYLINE_OFF$ $BYLINE_ON$Fungerende redaktør Vest$BYLINE_OFF$

$BYLINE_ON$Marianne Holøien$BYLINE_OFF$ $BYLINE_ON$Fungerende redaktør Vest$BYLINE_OFF$

Til lørdag har Syklistenes Landsforening sendt ut den mest sannferdige invitasjon jeg har sett på lenge: «Bli med på Oslos verste sykkeltur».

Jeg er ikke sikker på om jeg kommer. Ikke fordi jeg tviler på at løypa er ille: Som novise i Oslo-trafikken er jeg midt i et sykkelkultursjokk. Gatene er proppet med biler, fortauene er proppet med mennesker, og det er bare å humpe i vei i midten. Over asfaltlappetepper og veihull i 20-centimetersklaringer mellom fortau og trikkeskinner, og lure på om man hører hvis trikken kommer bak.

I begynnelsen undret jeg meg over å se så mange offroadsykler i asfaltjungelen. Etter et par uker undrer jeg ikke lenger. Jeg er derimot blitt avhengig av offroaden for å komme opp og ned av fortauene, alt ettersom hvor det er plass til en syklist. Den eneste gangen jeg har undret meg i det siste, er da jeg holdt på å tryne i en kant ved Stortinget, der en sykle-til-jobben-gjeng anmodet om å ta tohjulingen fatt i Oslo. For helsas skyld.

Som sagt; jeg er fersk her og skal snart lære at dette har vært en årelang debatt, at hovedsykkelnettet skulle vært ferdig for tre år siden, at Oslo har fått egen sykkeletat, at politikerne omsider er tålelig samlet om at nå; nå skal det gjøres noe (i motsetning i fjor, da traseene ved Oslo S og på Carl Berner ble omgjort uten en eneste tanke på sykler).

Men enn så lenge er jeg i nybegynnersjokktåke. Og vet altså ikke om jeg har lyst til å takke ja til kunnskap om enda flere livsfarlige traseer. Jeg håper imidlertid andre sykkelnoviser hiver seg med, særlig om de er politikere. Bare sånn for å øke sjansen for at de ikke glemmer syklistene ved neste veikryss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.