*Nettavisen* Nyheter.

Synliggjør det usynlige

Klar med utstilling: Kunstner Ellen Karin Mæhlum stiller denne høsten og vinteren ut på Kikutstua. Foto: ARKIVFOTO

Ellen Karin Mæhlum har inntatt veggene på Kikutstua. I havets overflatelag leter hun etter vakker kunst.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Radiolaria 16»: Undertegnet kunstner Ellen Karin Mæhlum.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Radiolaria 19»: Et av bildene fra den aktuelle utstillingen på Kikutstua.

Klikk på bildet for å forstørre.

En perle i Nordmarka: Kikutstua er et polulært turmål.

NORDMARKA: – «Planktonportretter» tar utgangspunkt i fire encellede planktonorganismer. Disse fire er bygget opp av helt spesielle arkitektoniske strukturer, og er så små at de ikke kan observeres med det blotte øye.

De lever i havets overflatelag der dagslyset slipper til og har et livsløp på bare noen få dager. Å gjøre synlig noe som for de fleste er usynlig og utilgjengelig, har vært en viktig drivkraft for meg i dette prosjektet, sier Mæhlum.

– Interessant tema

Ellen Karin holdt i mange år til i Trikkehallen på Kjelsås, men har nå bygd om et loft i Frysjaveien 35 sammen med tre andre kunstnere.

Utstillingen hun nå er aktuell med på Kikutstua mener hun kan engasjere besøkende i marka.

– Bildene skal henge på Kikutstua ut desember. Det er mange turgåere og skiløpere som stikker innom der og jeg tror temaet for bildene kan være interessant for flere, sier Mæhlum.

Møttes i Tunis

Hun har kjent bestyrerparet på Kikutstua (Ane Moe og Knut Arne Løite), siden de traff hverandre på en treningsleir i Tunis for 20 år siden.

– Datteren min har hatt sommerjobber på Kikut, og for meg er det et fint turmål både sommer og vinter. Som så mange andre her har jeg et nært forhold til stedet og jeg setter pris på å stille ut der, sier hun.

Forsterker former og strukturer

Det visuelle materialet Mæhlum har trengt for å lage serien er samlet inn via observasjoner og foto fra elektronmikroskopi av mikrobiologer fra Universitetet i Bergen.

Jeg har også selv vært med på å se prøvene i mikroskopet. Mikrografiene har jeg så bearbeidet digitalt; Nye utsnitt og bakgrunner er laget for å forsterke formene og strukturene. Ved å benytte den grafiske teknikken silketrykk/serigrafi fikk jeg det fotografiske og rastrerte uttrykket som trykkene skulle ha.

Gjennom trykkeprosessen har planktonorganismene blitt forstørret fra 20-50 000 ganger, opplyser hun.

– Marin mikrobiologi – når ble du interessert i dette og hvordan ble ditt uttrykk med silketrykk til?

– De siste 10 årene har jeg tilbrakt deler av sommeren på Svalbard, som deltaker på naturvitenskapelig ekspedisjoner, og flere gange på en hytte i Ny Ålesund.

Det tidligere gruvestedet drives nå av Kings Bay som en forskningsbase med klimaforskere fra en rekke land.

Inspirasjon i ørkenen

«Planktonportretter», som nå er utstilt på Kikutstua er deler av et avsluttet prosjekt. For øyeblikket jobber Mæhlum med en ny serie med arbeidstittelen «Utflukter».

– Flere av motivene i denne serien er fra en fottur jeg hadde sammen med en beduin i den ørkenen, Wadi Rum i Jordan nå sist vinter. Dette er et helt utrolig vakkert og storslagent område, sier hun og legger til;

– Trykk fra denne serien vises denne høsten på Høstutstillingen 125 år, RE OPEN 2012 på Bankside Gallery i London og på Internasjonal Grafikk Triennale i Krakowi Polen.

I september er Kikutstua åpen lørdag og søndag kl. 11.00 – 16.00.

Mæhlums utstilling står ut desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag