RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syriske ekstremister truer Norge


Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik.
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refvik. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix
* Ekstrem gruppe i Syria med trusler mot Norge. * Frykter terror om få dager.

OSLO: En ekstrem islamistisk gruppe med base i Syria truer nå rikets sikkerhet. PST advarer mot mulig terror, men de vet ikke hvem som står bak. De vet heller ikke når terroren eventuelt rammer eller hvor den rammer.

– Det er viktig å høre på rådene politiet gir. Dette er en sak som kan utvikle seg raskt. I tillegg er det viktig at borgerne er litt ekstra aktpågivende, sa justisminister Anders Anundsen (Frp).

Bevæpnet politi er i beredskap over hele landet etter informasjonen om et nært forestående terrorangrep i Norge.

LES HVORDAN FLERE INSTANSER FORHOLDER SEG TIL TRUSSELEN HER

Frykter terror om kort tid

Informasjonen fikk PST for kort tid siden. Opplysningene som har kommet fram er at det er en ekstrem islamistisk gruppe rekruttert i Syria som nå fremmer terrortrusselen. De jobber nå med Etteretningstjenesten for å verifisere den.

PST-sjef Benedicte Bjørnland opplyste til pressen på torsdag at en mulig terrorhandling kan skje i løpet av få dager.

– PST har flere ganger fått varsler om at ekstreme islamistiske grupper i Syria til hensikt gjennomføre terrorhandling i Norge. Slike varsler får vi ofte, men ofte viser de seg å ikke være riktige, sa Bjørnland.

– I denne saken ble imidlertid mistankene styrket tidlig.

PST vet ikke hvem som står bak eller hvordan terroren skal gjennomføres. De vil ikke si noe om hva informasjonen de har mottatt går ut på, heller ikke noe om hvem som har informert om saken.

Bjørnland opplyser likevel at gruppen skal tilhøre en gruppe i Syria, landbakgrunnen vil hun ikke si noe om.

Politiet ruster opp

Politiet har fått informasjon om at en gruppet planlegger terror mot Norge. Politiet jobber nå på spreng med å finne personene som truer Norge, og det angivelige terrormålet.  Nå ruster de opp beredskapen og iverksetter en rekke sikkerhetstiltak.

Samtlige politidistrikt er informert om situasjonen. Sikkerheten skjerpes flere steder, deriblant ved grenseoverganger og flyplasser fra klokken ti. Politiet som patruljerer vil være bevæpnet.

– Oslo politidistrikt vurderer hvilke arrangementer de nå skal ha et tett nærvær med, sa fungerende politidirektør Vidar Refvik.

– Vi vurderer foreløpig ikke å avlyse noen store arrangementer eller lignende, slik som Norway Cup, opplyste han videre.

– Vi er nå på det forebyggende stadiet, men samtidig er vi i en forberedelsesfase slik at vi har nok mannskaper og nok kapasitet om noe skulle skje.

Politiet har også et tett dialog med forsvaret om eventuell bistand.

Kan ikke utelukke mål

Bjørnland forteller at terrortrusselen mot Norge er økende.

– Situasjonen vi står overfor er ikke uventet. Trusselbildet som nå har tegnet seg er uspesifikt. Vi kan derfor ikke utelukke noen mål.

– Det er en skjerpet terrortrussel og ekstrem islamisme er den største trusselen, fortsatte hun.

Ingen personer er foreløpig siktet. Det er også uavklart om dette er personer som har kommet seg til Norge eller om de er på vei. Bjørnland sier at de ikke har informasjon om eventuelle våpen.

Bjørnland presiserer at det er snakk om en tidsavgrenset trussel og at dette ikke vil vedvare.

– Det er ikke snakk om at dette vil vare fram til jul, for eksempel, sa PST-sjefen. Hun kan ikke kommentere om trusselen er i sammenheng med arrangementer.

 

ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Over 2000 demonstrerte mot Israel

Politiet ber om tips om savnet mann

Innbrudd i to hus

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere