Sytten oslogutter i OL-troppen

Morten Ask på isen for Norge.

Morten Ask på isen for Norge. Foto: Arkivfoto: Anders Halvorsen

Når hockeylandslaget stiller til dropp i Sotsji-OL i februar, har over to tredjedeler av troppen startet karrieren sin i hovedstadsklubber.

OSLO: Landslagstrener, Roy Johansen, avslørte tirsdag alle de tjuefem spillerne som er blitt valgt ut til å spille med flagget på brystet i OL. Sytten av de utvalgte har osloklubber som moderklubb.

Hele ni av spillerne startet sin karriere i Manglerud Star. Det tradisjonsrike laget som for tiden topper 1.divisjon, og med et sterkt ønske om opprykk. Fem spillere lærte å bli iskrigere i Vålerenga, og de tre siste kommer fra Furuset.

Vålerenga-spiller, Cato Cocozza, tror det er en gammel kultur som er årsaken til at Oslo er så sterkt representert.

– I Oslo er det en sterk hockeykultur. Det er mange her som har foreldre som har spilt hockey selv. Den kulturen går gjerne i arv, sier Cocozza.

Ammerud-gutten sier også at en annen av årsakene er at det bor mange i Oslo. Folk bor mer samlet, og har lettere tilgjengelige isflater her enn andre steder i landet. Samtidig mener han også at alle klubber i landet har bidratt til at uttaket er slik det er.

– Det er mange gode som satser på idretten. Ikke bare i Oslo, men i hele landet. De er like viktige for idretten som de som er tatt ut til OL. Gjennom oppveksten spiller man mot hverandre, og den matchingen er viktig for å bli god. Det er komplekst, fortsetter Cocozza.

Større spredning

Tidligere var det flere lag fra Oslo som spilte mot hverandre i toppserien i Norge. Nå er det er bare Vålerenga i toppen, med mulighet for deltakelse av Manglerud Star fra neste sesong.

– Tidene forandrer seg. Vålerenga har den senere tiden hentet inn spillere fra andre osloklubber og har blitt storlaget fra Oslo. Tidligere var det mer støtte lokalt. Du var ikke fra Oslo, du var fra og spilte for Furuset eller Manglerud. Det var en stolthet rundt det. Nå er det blitt mer at man er fra Oslo, sier Cocozza.

Fra å ha ulike klubber representert fra Oslo, er det nå flere klubber som representerer ulike områder i landet. Østfold har lenge hatt en stor hockeykultur, der Stjernen Fredrikstad, Sparta Sarpsborg og Comet Halden har vært viktig. I Stavanger vokser hockeykulturen med rekordfart. Skien, Kristiansand, Narvik og Tromsø er byer der interessen også er stigende.

– At flere byer får haller er kanonbra for idretten. Det gjør det mulig å rekruttere flere unge. Jeg vet ikke hvordan det ligger an for tiden, men føler at det kanskje har dabbet av litt. Da er det veldig viktig med flere isflater og gode forbilder, sier Cocozza.

Les også: Chouinard leverte varene i VIF-debuten

Spillerne

Alle de tre utvalgte keeperne kommer opprinnelig fra osloklubber. Fra Vålerengas 87-kull kommer Lars Haugen. Han gikk gradene oppover i sine barneår sammen med Mats Zuccarello og Alexander Bonsaksen. Lars Volden og Steffen Søberg er begge Manglerud Star-gutter.

Tre backer representerer Oslo i OL. Nevnte Alexander Bonsaksen fra Vålerenga, Daniel Sørvik fra Furuset og Mats Trygg fra Manglerud Star.

Av løperne er elleve av femten opprinnelige oslogutter. Mads Hansen, Sondre Olden, Mathis Olimb, Ken Andre Olimb, Niklas Roest og Martin Røymark fra Manglerud Star. Kristian Forsberg og Mats Rosseli Olsen fra Furuset. Fra Vålerenga kommer Morten Ask, Robin Dahlstrøm og Mats Zuccarello.

Av de utvalgte er åtte hentet fra den norske Get-ligaen. Fem spillere fra serieleder Vålerenga, de øvrige spillerne fra Stavanger, Lørenskog og Storhamar.

Les også: Vålerenga Hockey blir TV 2-serie

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Sport

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag