RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

t Riksarkivet

n Riksarkivet ble opprettet i 1817, og befant seg da på Akershus festning. Wergeland ble den første riksarkivaren i 1840, oppnevnt av kong Karl Johan. Han gjorde en enorm innsats og har æren for at det daværende kaoset ble et system som funket skikkelig.

n I arkivet finnes bl.a. en diplomsamling med topografiske og kronologiske registre, lens- og futeregnskaper fra 1600-tallet, stattholderarkivet, jordebøker fra middelalderen og en vakker kartsamling. En del av materialet er nå mikrofilmet.

n Som tidene som har gått, er også perioden på Festningen forbi, nå holder arkivet til i tidsmessige lokaler på Sognsvann. Riksarkivet har også ansvar for arkivene etter den sentrale statsadministrasjonen, dvs, departementer, direktorater, Høyesterett osv.

n Arkivet er også en kulturverninstitusjon på vitenskapelig basis. I Digitalarkivet kan du lete etter søkbare kilder som kirkebøker og folketellinger, som er lagt ut på nett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere