RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ta byen tilbake

Det er ganske skremmende det som de siste dagene har utstpilt seg i Oslo sentrum. For første gang på det vi kan huske er det slik at voksne folk i vårt lokalmiljø vegrer seg for å dra ned til sentrum på en vanlig ettermiddag. Og ungdommene blir bedt om å holde seg hjemme eller i nabolaget til ting har roet seg. I Oslo sentrum.

Situasjonen ute i verden er urolig, og denne gang er det krigen i Gaza som ryster oss. Konflikter der sivile lider, påvirker oss sterkt, uavhengig av hvem en mener har skyld i konflikten og de sivile tapene. I forhold til hvilke sympatier som ligger ute i det norske folk, og de nære båndene mellom Midt-Østen og Norge, er det sjelden noen konflikt ute i verden påvirker oss mer enn den mellom israelere og palestinere.

Men selv om engasjementet er forståelig, har det båret helt galt av sted de siste dagene. Barnefamilier på vei opp av T-banen ved Nationaltheatret stasjon ble torsdag møtt av en vegg med tåregass, skremte vitner på vei hjem fra jobb så butikker bli knust av pøbel, og eldre mennesker ble banket helseløs fordi de hadde «feil» politisk standpunkt. Det er scener som dessverre vekker minner om helt andre politiske tradisjoner enn de norske.

Det er innvandrerungdom i drift i selskap med politiske oppviglere og «gamle» yrkesdemonstranter som nå har vist seg frem i Oslos gater. Når barn opplever at det skytes mot julerefesten i Oslo sentrum, og andre barn blir skjøvet fremst i et demonstrasjonstog man vet det kan bli bråk av, da har vettet for lengst forlatt demonstrantene.

Demonstrasjonene har hatt flere deltagere fra våre bydeler. Samlingspunktene og «slagstedene» er Oslo sentrum, med Stortinget og Israels ambassade som de mest utsatte. Etterpå kan alle dra hjem hver til sitt, hvis de da ikke er på legevakta eller hos politiet. Når hele sentrum av byen vår er forandret til en slags «krigssone» med pøbelstreker og vold, da har alle fredelige et ansvar for å ta byen tilbake. La oss håpe at politiet får ryddet vekk uroelementene, og at de som har et politisk standpunkt de ønsker å fremme, kan få gjøre dette i engasjerte, men fredelige former i Oslo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere