*Nettavisen* Nyheter.

Ta en shoppinghelg i Århus

I Århus går du fra nord til sør eller fra øst til vest på 20 minutter. Men du trenger egentlig ikke å forlate Latinerkvarteret med et bredt sortiment av forretninger i små, sjarmerende hus i trange, trivelige gater.

I Århus går du fra nord til sør eller fra øst til vest på 20 minutter. Men du trenger egentlig ikke å forlate Latinerkvarteret med et bredt sortiment av forretninger i små, sjarmerende hus i trange, trivelige gater. Foto: Foto: DenmarkMediaCenter

Blir du sliten av metropoler som London, Barcelona eller København, bør du vurdere lille Århus for en shoppinghelg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Århus er blitt kåret til den beste shoppingbyen i Norden og Baltikum. Folk reiser dit for å handle klær, kunst, designartikler, stoff og tekstiler, smykker, møbler, leker, delikatesser og ting til hus og hage. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss

Gamlebyen i Årthus

Klikk på bildet for å forstørre.

Vadestedet i Århus. Foto: Foto: DenmarkMediaCenter

Klikk på bildet for å forstørre.

Café Jorden i Badstuegade. Foto: Foto: DenmarkMediaCenter

Klikk på bildet for å forstørre.

Christina Maria Rasmussen prøver en kjole hos Sophie, som selger klær til unge jenter og voksne kvinner. Klesbutikken har holdt til i Latinerkvarteret i Århus i mer enn 40 år. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss

Klikk på bildet for å forstørre.

Strøget i Århus. Foto: Foto: DenmarkMediaCenter

Klikk på bildet for å forstørre.

Martin Andresen (til venstre), Nikolaj Retpen, Anders Poulsen og Christian Jensen mener Århus må være en bra shoppingby, ettersom københavnerne kommer dit for å handle. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss

Klikk på bildet for å forstørre.

Birgitta Sonn driver Krutter i Badstuegade. Hun designer også barneklær. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss

Klikk på bildet for å forstørre.

Moluu drives av Kathrine Juul. I første etasje selger hun sine egne designerklær. I underetasjen har hun bruktklær. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss

Klikk på bildet for å forstørre.

Århus Å, elven i Århus, gikk for noen år siden i rør under en vei i sentrum. Nå holdes det nærmest fest for den av alle som besøker de mange spisestedene på nordre bredd. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss

Klikk på bildet for å forstørre.

I Åboulevarden finner du Classique, en butikk fylt med originale møbler og andre designgjenstander fra forrige århundre. Her har hunden til butikkeierens venn satt seg lydig ned ved siden av en original Ball Chair, designet av finske Eero Aarnio i 1963. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss

Klikk på bildet for å forstørre.

Møllestien i Århus Foto: Foto: DenmarkMediaCenter

Klikk på bildet for å forstørre.

Århus har et stort utvalg av forretninger, blant annet med barneklær. Dette er fra Triks i Guldsmedgade, som drives av elever ved Gøglerproduktionsskolen. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss

Folk vil til Århus for å shoppe. I én undersøkelse utpekte turister byen som sin shoppingfavoritt blant 13 byer i Norden og Baltikum. En annen undersøkelse kåret Århus til Danmarks mest attraktive handelsby.

Det later til å være sannferdig propaganda når Århus reklamerer med at den er «byen med alt for alle». Århusboerne synes i hvert fall at byen har et vell av butikker i alle kategorier.

Latinerkvarteret

– Ja, det er gode forretninger og veldig bra utvalg her, sier Christina Maria Rasmussen mens hun prøver en kledelig kjole hos Sophie.

Klesbutikken for jenter og kvinner mellom 15 og 65 år har en utmerket beliggenhet midt i Latinerkvarteret – på hjørnet av Badstuegade og torget Pustervig.

Vel, har du først kommet deg til havnebyen øst på Jylland, har egentlig det meste en god beliggenhet.

Akkurat passe stor

Sentrum av Århus er passe stort og passe lite. Du går fra nord til sør eller fra øst til vest på 20 minutter. Da har du enten passert byens elv, Århus Å, eller gått langs den.

Du har også gått forbi en mengde med butikker. Du trenger egentlig ikke å forlate Latinerkvarteret med et bredt sortiment av forretninger i små, sjarmerende hus i trange, trivelige gater.

Noen av gatene er helt bilfrie, andre er nesten bilfrie. Alle er shoppingvennlige.

Trangest og triveligst

Badstuegade og Volden er kanskje de to trangeste og triveligste. Her kan foreldre, tanter og bestemødre finne nok av gaver til småtrollene som står dem nær.

Det er nemlig et hopetall av klesbutikker for barn i de to gatene – og for så vidt ellers i denne rolige delen av sentrum.

Butikkvinduet til Krutter er i seg selv et fargerikt smil til verden utenfor. Inne står innehaver Birgitta Sonn og ordner i stabler og stativer med det hun kaller retrotøy for gutter og jenter fra null til seks år. Hun har også leker, accessorier og pynteting.

– Vi har klær fra blant andre Småfolk, Ej sikke lej og Moonkids. Dessuten har vi vårt eget merke, som bare heter Krutter, forteller klesdesigneren, som ble kalt Krutter (vilter) da hun var liten.

Livlig langs åen

Designer gjør også Kathrine Juul. Hun driver Moluu, en klesbutikk for damer. En gammel og en ny symaskin står i det åpne rommet bak kassen. Her blir mange av klærne som henger i butikken, kreert.

– Jeg satser på det enkle og tidløse, og frisker opp med spesielle detaljer og mønstre, forteller hun.

Utenfor går og sykler folk hit og dit med handleposer. Noen sitter henslengt i en stol på en av de mange uteserveringene – med handleposer ved siden av seg.

Testes ut i Århus

Ofte blir nye klesmoter og merker testet ut i Århus for å se om de har livets rett. Selger det bra, kan trenden sendes videre til København.

– Vi har mer enn 30.000 studenter her, og mange av dem er utenlandske. Det er en viktig årsak til at Århus har fått status som en shoppingby, mener Vibeke Jørgensen i Visit Aarhus.

– Studentene gir en ekstra dimensjon til shoppingopplevelsen fordi de etterspør nye og morsomme ting.

Hun tror også at stemningen i Latinerkvarteret og langs elven tiltrekker seg tilreisende.

Århus Å ble for noen år siden åpnet etter å ha ligget og klukket for seg selv under en vei i sentrum. I dag har elven fått en godt synlig og velfortjent plass i bybildet.

– Det er så deilig at elven ble åpnet. Den gir liksom mer liv til byen, sier Jørgensen.

Københavnernes favoritt

Utenfor spisestedet Mefisto i gata Volden nyter Nikolaj Retpen, Martin Andresen, Anders Poulsen og Christian Jensen solen. Hva mener så mennene om shoppingbyen Århus?

– Københavnerne synes i hvert fall det er bra shopping her. De kommer hit for å handle, sier Poulsen.

Retpen, som er Mefistos sjefkokk, moderer bildet litt.

– Samlet er det sikkert et større tilbud i København, men der er butikkene spredt vidt utover en stor by. Her er det mindre og mye mer oversiktlig, med intime smågater og hyggelige butikker.

– Når jeg tenker meg litt om, så har vi nok også noen forretninger med ting du ikke finner så mange andre steder, konkluderer han.

Litt norsk også

Rundt et par hjørner fra Mefisto ligger Guldsmedgade med mange klesbutikker for menn.

Carsten Hensberg, iført en ekte colombiansk stråhatt, driver Works Unltd. Han tar inn mange nye og lite kjente merker, ting du ikke finner over alt.

– Vi har mye dansk og svensk design. Litt norsk også, faktisk. Og vi vil gjerne ha merkene for oss selv. Det er utgangspunktet, fastslår han med et smil.

Shopping i Århus

* Nord: Latinerkvarteret, Skt. Clemens Stræde, Klostertorvet, Lille Torv, Store Torv, Vestergade og langs Århus Å. Kjøpesenteret Magasin i gata Immervad.

* Midt: Frederiksgade og Strøget (gågatene Ryesgade, Søndergade og Skt. Clemens Torv – fra Banegårdspladsen til Store Torv). Kjøpesenteret Salling i Søndergade.

* Sør: Jægergårdsgade (vestlige del) og M.P. Bruuns Gade. Kjøpesenteret Bruuns Galleri ved Banegården.

* Hotelltips: Hotel Guldsmeden, Radisson Blu, Scandic Plaza, Hotel Villa Provence, Hotel La Tour, Hotel Royal, Comfort Hotel Atlantic, Hotel Cabinn, Hotel Ferdinand, Helnan Marselis Hotel.

Les mer på: www.visitaarhus.com, www.aarhusportalen.dk og www.aarhus-city.dk.

Fakta om Århus

* Ryanair flyr mellom Rygge og Aarhus Lufthavn, mens British Airways flyr mellom Gardermoen og Aarhus Lufthavn. Du kan også fly til Århus med SAS, men med mellomlanding i København.

* Cimber Air og Norwegian har avganger mellom Gardermoen og Billund. Det går både flybuss (1,5 timer) og rutebuss (2 timer) mellom Århus og Billund.

* Det tar to-tre timer å kjøre fra ferjebyene Hirtshals og Frederikshavn til Århus.

* Det går også ferje fra Varberg sør for Göteborg til Grenaa, som ligger cirka én time med bil fra Århus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.