*Nettavisen* Nyheter.

Ta en tokaier

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Du ser ham som ekspert i TVNorges "4-stjerners middag" hver uke. FOTO: Tore Sandberg Foto: Tore Sandberg

Nordboernes multer livner til i møtet med viner fra sørligere breddegrader.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANBEFALT: Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2000, Disnókö, Tokaj, Ungarn Foto: Tore Sandberg

VINTIPSET: Her kan du gjøre det veldig enkelt for deg selv, og kun strekke deg etter en Moscato d'Asti – og dermed vil det meste være klart til denne desserten. En slik søt og lett skummende dessertvin matcher multeretten på en svært harmonisk måte.

Videre er det heller ikke mye fett, kraft eller fylde vi trenger å ta hensyn til, så vinens letthet og lave alkohol treffer godt også strukturelt. Et annet poeng er pris og tilgjengelighet.

I så tilfelle vil en 32677 Moscato d'Asti 2008, Saracco, Piemonte, Italia, kr 119,90 (distriktssortiment) gjøre nytten og vel så det. Men skulle du være litt mer eventyrlysten, finnes flere andre muligheter.

Lite om multer og vin

Multer er jo et nordlig fenomen som ikke har noen naturlig plass i de vinproduserende lands gastronomi, derfor sies det lite om multer og vin i internasjonal litteratur. Mine erfaringer viser heldigvis at det er nok av viner som kan fungere bra sammen med disse bærene.

Lager du fete, mektige desserter som multekrem, er det lurt å bruke kraftigere viner, gjerne med litt høyere alkohol som evner å rense opp.

Da er det naturlig å tenke hetviner à la Madeira, Moscatel du Setúbal eller Muscat Beaumes-de-Venise. Det gjelder også hvis du lager iskrem, som vil trenge alkoholen for å løsne opp i den kalde og fete munnhulen.

Ta en tokaier

En annen mulighet er den krydrede tramineren – eller Gewürztraminer som den egentlig heter. Denne druen har definitivt en aromaintensitet som står til bærene.

I tillegg har den lett for å gi viner med nok alkohol og sødme. Syrlighet kan det imidlertid ofte skorte litt på. Sammen med multene kan vinen i verste fall virke litt tung og ufrisk.

Ungarske Tokaji er som skapt for våre norske multer. Er konsentrasjonen god nok, vil jeg påstå at Tokaji også takler kremete desserter.

11684 Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2000, Disnókö, Tokaj, Ungarn, kr 259,00 (BU) er litt i kraftigste laget til sorbeen her, men stortrives med øvrig tilbehør og gir oss en lekker totalopplevelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.