*Nettavisen* Nyheter.

Ta helsen på alvor

Januar er måneden for de gode forsetter, særlig på det personlige plan. Og veldig mange forsetter handler om helsegevinst. Det skal vi ikke kimse av.

For selv om det finnes fattigdom og nød også i Norge, dette er ikke hverdagen for de fleste av oss. Det er heller ikke dette som er helsevesenets største utfordring. Tvertimot. Det store flertall har aldri hatt det bedre. Vi har tilgang på den maten vi selv ønsker, og har kunnskap nok til å vite hva som skal til for å forebygge livsstilsykdommer.

Kunnskap er ikke nok. For det er dessvere slik at livsstilsykdommene stadig øker i omfang. Lungekreft som følge av røyking, overvekt som følge av for lite aktivitet og diabetes som følge av dårlig kosthold. La oss med en gang føye til at det selvsagt er de som har disse lidelsene uten at det kan tilskrives egne valg av livsstil. Og moralpreken er det siste du trenger når sykdommen rammer. Det er svært viktig å huske på før en setter seg til doms over alle som har disse plagene.

Hver enkelt kan heller konsentrere seg om seg selv. For det er mange av oss som kan gjøre en innsats for egen helse.

Men det er ikke alltid like enkelt å komme i gang. Ofte er det slik at det beste blir det godes fiende. Hvis vi ikke orker tanken på å bevege oss inn på et helsestudio, blir vi heller sittende i sofaen. Og siden vi helst ikke vil gi slipp på alle "kosevaner", fortsetter vi å spise like mye dårlig mat som ifjor.

Det er ikke alltid de store grepene som skal til. Det kan være like fornuftig å starte i det små, men da heller vite at målene er mulig å gjennomføre.

En spasertur i rask gange noen kvelder i uken, å kutte ut sjokolade og potetgull på hverdager. Trappe ned røykingen gradvis. Mange har litt å gå på uten at det virker dramatisk inn på livskvaliteten.

Tvertimot, så vet de som har prøvd det at lettere mat og litt aktivitet virker positivt inn både på humør og energi. For ikke å snakke om røykestopp, om ikke akkurat på kort sikt. Det gjelder bare å sette seg små mål, og så komme seg et lite stykke videre hver gang. Da blir bedre helse med ett mer oppnåelig.

nok av alvorlige lidelser som krever behandling i helsevesenet. Og alle ønsker vi å holde oss friske så lenge som mulig. Ingen går gjennom livet uten sykdom og plager. Men når sykdommen rammer, så er det bedre å vite at vi i hvert fall gjorde en liten innsats for å beholde helsen så lenge som mulig. Ingen kan få til alt, men alle kan få til noe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag