*Nettavisen* Nyheter.

Ta hensyn til de minste på skoleveien

 

Neste uke tar rundt 60 000 barn på seg skolesekken for første gang. Trygg Trafikk ber foreldrene og skolene samarbeide om en tryggest mulig skolevei.

OSLO: Hvert år melder Utrykningspolitiet om forenklede forelegg og førerkortbeslag på skoleveiene landet over. Ikke sjelden stopper politiet foreldre som råkjører egne barn til skolen, mens de glemmer at naboens barn går langs den samme veien.

- Trygg Trafikk har en klar oppfordring til foreldrene: gå med barna til skolen. Snakk med dem om hva de opplever langs veien, og hvordan de skal forholde seg i trafikken, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk.

Gi barna erfaring

Rundt 25 prosent av elevene kjøres til skolen (Transportøkonomisk institutt, 2006). De fleste foreldrene som kjørte barna, sa at det skyldtes praktiske hensyn. Kun 20 prosent oppga trafikkfarlig skolevei som grunnen.

- Barn trenger erfaring fra trafikken. De må lære seg å bli gode fotgjengere og syklister. Den kunnskapen er viktig å ta med seg senere i livet, sier Sandberg.

Hun minner om at foreldrekjøringen medfører en sterk trafikkøkning ved skolene. Dermed oppstår det uoversiktlige situasjoner, særlig når bilene må rygge eller snu. Resultatet blir økt trafikkfare for alle elever.

La ungene gå til skolen

Å gå til skolen har flere positive effekter. Ikke minst får barna mosjon, frisk luft og en aktiv start på dagen.

- Det er en klar sammenheng mellom aktivitet som ung og helsa som voksen. Skoleveien kan legge grunnlaget for gode vaner resten av livet. I dag ser vi at mange barn får for lite mosjon. Det kan gå utover helse, vekt og motorikk, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.

Ber skolen og foreldre engasjere seg

Trygg Trafikks direktør Kari Sandberg har en klar oppfordring til skolene:

- Det er viktig å etablere en god dialog med foreldrene om skoleveien og trafikksikkerhet i nærområdet. Hele skolemiljøet bør stå samlet bak det holdningsskapende arbeidet, sier Sandberg.


Hun minner om at kravene til skolene er klare:

- Etter 4. trinn skal elevene kunne følge trafikkreglene for fotgjengere og syklister. Etter 7. trinn skal barna kunne praktisere trygg bruk av sykkel. Det krever at skolene og foreldrene sammen engasjerer seg, og tenker trafikksikkerhet fra første skoledag, sier Sandberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag