Gå til sidens hovedinnhold

– Ta influensavaksina nå!

Lege Olav Heen reiste fra Frankrike for å bistå Bydel Gamle Oslo med vaksinering. Nå oppfordrer han alle til å ta turen innom vaksinasjonskontoret.

TØYEN: – Det er mange motforestillinger mot å ta vaksina, men de er tatt helt ut av lufta, sier tidligere bydelsoverlege i Bydel Gamle Oslo, Olav Heen.

– Men det er jo ikke forsket mye på langtidsbivirkningene?

– Nei, det er sant, men denne vaksinen er laget på samme måte som vanlig influensavaksine, og det er ingen grunn til at denne skal andre virkninger, sier Heen.

Han er selv pensjonert, og satt i Frankrike da vaksina kom.

– Jeg tenkte at jeg kunne jo bidra, så jeg ringte og hørte, og de trengte hjelp, så da kom jeg, smiler han, mens han tørker armen til leder av bydelsutvalget (BU), Hans Christian Lillehagen (Ap) med sprit.

Solidaritet

Lillehagen har nemlig bestemt seg for å gå foran med et så kalt godt eksempel, og tar vaksina, dog med en liten skepsis.

– Det er klart at jeg er litt skeptisk jeg også, men jeg mener jo at man må stole på det legene sier. Dessuten synes jeg det handler om å være solidarisk. Man kan jo smitte andre, sier han, og får støtte fra Dr. Heen.

– Vi håper å kunne vaksinere rundt 60 prosent av befolkninga. Da regner vi med å kunne få en paraplyeffekt, forteller Heen, og utdyper:

– Du vet hvis du står på Ullevaal stadion i regnvær uten paraply. Hvis de fleste andre har, så går det greit, da kan du stå under der, men hvis alle tenker som deg – altså at alle andre sikkert har paraply – da blir du klissvåt, smiler han.

Har kapasitet

Bydel Gamle Oslo har bedrevet særs effektiv massevaksinering, og har blant annet vaksinert alle barne- og videregående skoleelever. I tillegg er alle risikogruppene unnagjort, og nå er det fritt fram for hvermansen å stikke innom det provisoriske vaksinasjonskontoret i Hagegata 32 på Tøyensenteret.

Når Østkantavisa er på stedet er det forholdsvis rolig i lokalet, og alle som vil ha vaksina får. Slik skal det også fortsette å være. Vaksinasjonskontoret vil holde åpent i alle fall ut denne uka, muligens også i neste.

Etter det kan man henvende seg til smittevernkontoret eller fastlegen sin, for å få sprøyte.

– Ikke vent

Olav Heen understreker at selv om antall syke har gått ned de siste dagene, er faren slettes ikke over.

– Det kan godt komme en ny bølge på nyåret, og derfor er det viktig at folk vaksinerer seg nå. Hvis man venter risikerer man jo at det blir lange køer igjen, sier han.

Heen påpeker at det har vært mange misforståelser rundt vaksina. Han har opplevd at flere muslimer har fått forståelse av at vaksina er laget av svin, og at de derfor ikke kan ta den.

Feil, sier han.

– Ikke laget av svin

– Det stemmer ikke, den er ikke laget på svin, og det er derfor helt trygt og ta den, også for muslimer, sier han.

Heller ikke rykter om alvorlige bivirkninger vil Heen høre tale om.

– Det gjør litt vondt i armen, litt mer enn ved en vanlig influensavaksine. Og så er det mange som melder om at de føler seg litt uggene, og kanskje har litt hodepine samme dagen som man har tatt vaksina, men dette går fort over igjen, sier han.

Så ok, da. Det er med andre ord ting som tyder på at det kan være lurt å la seg vaksinere. Men er du fortsatt ikke overbevist?

– Da kan du komme å snakke med meg. Det er fortsatt ingen som har gått herfra uten å ha blitt overbevist, smiler Heen.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot