Ta kontroll over kaoset

KJØKKEN: Interiørarkitekt Berit Olderheim sverger til skuffer på kjøkkenet.

KJØKKEN: Interiørarkitekt Berit Olderheim sverger til skuffer på kjøkkenet.

- Jeg tror de som klarer å minimere mengden ting rundt seg, får det bedre, sier arkitekturpsykolog Oddvar Skjæveland.

FINE SKUFFER: Skuffer gir bedre oversikt enn dype skap. "Snow Cabinet" fra Holedesign er en lekker løsning for stua, synes interiørarkitekt Berit Olderheim.

RENE LINJER: En enkel skjenk kan ta hånd om det meste som flyter i stua. Denne er fra Holedesign.

LEKENDE LETT: På barnerommet kan kasser til lekene gjøre ryddingen enklere, dersom hver kasse merkes med innhold. Den modulbaserte hyllen Kvadrat er fra Hilmers Hus og kommer i flere størrelser. (Foto: Magnus Knutsen Bjørke)

SKRÅTAK: Ved skråtak må plassen utnyttes godt. Her en Pax-løsning fra IKEA, fiffig tilpasset takhøyden ved bruk av flere skaphøyder og løse bokser. Pax kommer i ulike dybder, høyder og bredder. En snekker kan eventuelt lage foringer opp til taket. (Foto: IKEA)

Å BO: Det blir lettere å bo hvis alle småtingene også bor et sted. Her har selv belter, smykker og skjerf fått egne rom. Skapinnredningen Komplement er fra IKEA. (Foto: IKEA)

BREV OG REGNINGER: Er også blant tingene som trenger fast plass. En innepostkasse kan være løsningen, som denne fra Hilmers Hus. (Foto: Magnus Knutsen Bjørke)

- Det aller viktigste er at man ikke anskaffer seg for mange ting. Tenk før du kjøper noe: Har jeg plass til dette? Har jeg allerede noe som fyller samme funksjon? Jo færre ting, desto lettere er det selvsagt å holde det ryddig, sier Berit Olderheim, interiørarkitekt hos Zinc.

- Når du først anskaffer deg noe, bør det få en fast plass umiddelbart. Ellers blir det til rot, advarer hun.

Interiørguru Terence Conran sier det slik i boka "Ryddige hjem": Rotet får overtaket når tilfeldige steder i boligen blir brukt som foreløpige oppbevaringsplasser.

Hans råd er at man bærer alle eiendelene sine ut i hagen. Deretter bærer man inn igjen de tingene som man virkelig har behov for eller er glad i. Resten skal selges, gis bort, kastes eller lagres fornuftig. Slik blir man etter Conrans mening befridd for tingenes tyranni.

En lignende strategi så vi i interiørprogrammet Kaoskontroll på NRK i fjor.

Bolig uten potensial

Arkitekturpsykolog Oddvar Skjæveland følger opp med samme nedstrippede linje som interiørarkitektene:

- Før var det en kompetanse å ta vare på ting. I dag er det en kompetanse å kvitte seg med ting. Jeg tror de som klarer å minimere mengden ting rundt seg, får det bedre, sier Skjæveland. Han trekker fram vennen Frode Thuen, en kjent psykolog fra samlivsspalter og bøker:

- Frode og familien hans kjøpte bevisst en enkel, liten bolig helt uten potensial. Dermed fikk de frigjort tid og energi, forteller arkitekturspykologen.

- Men er det ikke godt å omgi seg med ting? Betryggende?

- Jeg tror ikke det er så godt. Men jeg tror det kan være vondt å kaste. Ved å velge en mindre og enklere bolig, får du et imperativ å styre etter: Du blir nødt til å kvitte deg med ting. Vi mennesker er jo sånn at vi alltid fyller opp den tiden og den plassen vi har, sier Skjæveland.

Rom for rom

INNGANGSPARTI/GANG:
* Problem: Sko, klær og småting som slenger overalt.
* Løsning: Nok hyller og skap. Garderobe bygd helt til taket. Sittebenk med mulighet til oppbevaring under setet, av typen slagbenk eller med skuffer. Fast sted for nøkler, telefon og andre småting. Kroker til hjelmer.

STUE
* Problem: Dynger av aviser, magasiner og tegninger. Leker. Arbeidsprosjekter.
* Løsning: Eske/kurv til aviser. Lekekasse. Lukkede skap som skjuler ting, ikke bare åpne hyller. Lukket plass for odde ting som ikke hører hjemme på salongbordet.

KJØKKEN
* Problem: Åpne hyller med ting som blir støvete og fettete. For mange maskiner og duppeditter. For mye servise av ulike typer.
* Løsning: Innse at de færreste er ryddige og renslige nok til å ha åpne hyller. Ha lukkede overskap som gir rene linjer. Mindre spesialutstyr som likevel brukes sjelden. Når brukte du sist den bordmonterte epleskrelleren?

SOVEROM
* Problem: Klær som flyter. Arbeidsplass med uferdige prosjekter. Nattbord med boktårn.
* Løsning: Eget garderoberom. Eget kontor, evenntuelt med klesskap på kontoret. Hvis det ikke er mulig - skjerm av arbeidsplassen så rot ikke sees fra senga. Nok skapplass til klær, inkludert et sted å henge det som ellers blir liggende på en stol. Liten bokhylle eller skap som avlaster nattbordet.

BARNEROM
* Problem: Går fra nyryddet til ekstremt rotete på ti minutter når barna jobber med saken.
* Løsning: Gjøre det like enklet å rydde som å rote. Hyller og kasser merket med tegning eller bilde av innholdet. Samme slaviske merking i klesskapet - selv den minste sokk har fast boks/skuff.

BAD:
* Problem: For mye som står framme på vasken/benken. For lite opphengsmuligheter til håndklær og kluter.
* Løsning: Flere kroker/håndklestenger. Mer skuffer og skap. En skuffeseksjon under vasken. Selv tannbørsten og håndkremen kan flytte ned i skuffene. Skuffer som trekkes ut, er lettere å holde ryddige enn dype skap der øyedråpene fra 1993 har uforstyrret tilhold.

(Kilde: Berit Olderheim, interiørarkitekt MNIL)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Forbruker

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag