RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ta kontroll over kaoset


KJØKKEN: Interiørarkitekt Berit Olderheim sverger til skuffer på kjøkkenet.
KJØKKEN: Interiørarkitekt Berit Olderheim sverger til skuffer på kjøkkenet.
- Jeg tror de som klarer å minimere mengden ting rundt seg, får det bedre, sier arkitekturpsykolog Oddvar Skjæveland.

- Det aller viktigste er at man ikke anskaffer seg for mange ting. Tenk før du kjøper noe: Har jeg plass til dette? Har jeg allerede noe som fyller samme funksjon? Jo færre ting, desto lettere er det selvsagt å holde det ryddig, sier Berit Olderheim, interiørarkitekt hos Zinc.

- Når du først anskaffer deg noe, bør det få en fast plass umiddelbart. Ellers blir det til rot, advarer hun.

Interiørguru Terence Conran sier det slik i boka "Ryddige hjem": Rotet får overtaket når tilfeldige steder i boligen blir brukt som foreløpige oppbevaringsplasser.

Hans råd er at man bærer alle eiendelene sine ut i hagen. Deretter bærer man inn igjen de tingene som man virkelig har behov for eller er glad i. Resten skal selges, gis bort, kastes eller lagres fornuftig. Slik blir man etter Conrans mening befridd for tingenes tyranni.

En lignende strategi så vi i interiørprogrammet Kaoskontroll på NRK i fjor.

Bolig uten potensial

Arkitekturpsykolog Oddvar Skjæveland følger opp med samme nedstrippede linje som interiørarkitektene:

- Før var det en kompetanse å ta vare på ting. I dag er det en kompetanse å kvitte seg med ting. Jeg tror de som klarer å minimere mengden ting rundt seg, får det bedre, sier Skjæveland. Han trekker fram vennen Frode Thuen, en kjent psykolog fra samlivsspalter og bøker:

- Frode og familien hans kjøpte bevisst en enkel, liten bolig helt uten potensial. Dermed fikk de frigjort tid og energi, forteller arkitekturspykologen.

- Men er det ikke godt å omgi seg med ting? Betryggende?

- Jeg tror ikke det er så godt. Men jeg tror det kan være vondt å kaste. Ved å velge en mindre og enklere bolig, får du et imperativ å styre etter: Du blir nødt til å kvitte deg med ting. Vi mennesker er jo sånn at vi alltid fyller opp den tiden og den plassen vi har, sier Skjæveland.

Rom for rom

INNGANGSPARTI/GANG:
* Problem: Sko, klær og småting som slenger overalt.
* Løsning: Nok hyller og skap. Garderobe bygd helt til taket. Sittebenk med mulighet til oppbevaring under setet, av typen slagbenk eller med skuffer. Fast sted for nøkler, telefon og andre småting. Kroker til hjelmer.

STUE
* Problem: Dynger av aviser, magasiner og tegninger. Leker. Arbeidsprosjekter.
* Løsning: Eske/kurv til aviser. Lekekasse. Lukkede skap som skjuler ting, ikke bare åpne hyller. Lukket plass for odde ting som ikke hører hjemme på salongbordet.

KJØKKEN
* Problem: Åpne hyller med ting som blir støvete og fettete. For mange maskiner og duppeditter. For mye servise av ulike typer.
* Løsning: Innse at de færreste er ryddige og renslige nok til å ha åpne hyller. Ha lukkede overskap som gir rene linjer. Mindre spesialutstyr som likevel brukes sjelden. Når brukte du sist den bordmonterte epleskrelleren?

SOVEROM
* Problem: Klær som flyter. Arbeidsplass med uferdige prosjekter. Nattbord med boktårn.
* Løsning: Eget garderoberom. Eget kontor, evenntuelt med klesskap på kontoret. Hvis det ikke er mulig - skjerm av arbeidsplassen så rot ikke sees fra senga. Nok skapplass til klær, inkludert et sted å henge det som ellers blir liggende på en stol. Liten bokhylle eller skap som avlaster nattbordet.

BARNEROM
* Problem: Går fra nyryddet til ekstremt rotete på ti minutter når barna jobber med saken.
* Løsning: Gjøre det like enklet å rydde som å rote. Hyller og kasser merket med tegning eller bilde av innholdet. Samme slaviske merking i klesskapet - selv den minste sokk har fast boks/skuff.

BAD:
* Problem: For mye som står framme på vasken/benken. For lite opphengsmuligheter til håndklær og kluter.
* Løsning: Flere kroker/håndklestenger. Mer skuffer og skap. En skuffeseksjon under vasken. Selv tannbørsten og håndkremen kan flytte ned i skuffene. Skuffer som trekkes ut, er lettere å holde ryddige enn dype skap der øyedråpene fra 1993 har uforstyrret tilhold.

(Kilde: Berit Olderheim, interiørarkitekt MNIL)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere