*Nettavisen* Nyheter.

Ta sykkelen til fjells

HØYDEDRAG: Rich Baumann og Karin Witter synes anstrengelsene betaler seg i fin utsikt. Foto: Tore Sandberg

Den norske fjellheimen er blitt det nye høysetet for syklister.

Klikk på bildet for å forstørre.

TILRETTELAGT: Den norske fjellheimen blir stadig bedre tilrettelagt for sykkelturister. Foto: Tore Sandberg

Klikk på bildet for å forstørre.

LETTVINT: På Geilo gir Olav Martin Kvammen turistene en lett start på turen ved å sende heise både deg og sykkelen de første høydemetrene. Foto: Tore Sandberg

Klikk på bildet for å forstørre.

VEIVISER: Egnede sykkelstier og -veier er mange steder tydelig skiltet Foto: Tore Sandberg

Klikk på bildet for å forstørre.

KUNST: Sykkelferie kan også by på kulturelle opplevelser. På ruta "Ustedalsfjorden rundt" finner du blant annet Fekjo kulturminnepark. Foto: Tore Sandberg

Klikk på bildet for å forstørre.

SPORTSDRIKK: Fjellvann holder væskebalansen ved like. Foto: Tore Sandberg

Klikk på bildet for å forstørre.

UTFOR: Om sommeren blir utforbakkene enkelte steder til downhill-løyper for modige syklister. Foto: Tore Sandberg

Fjellet reiser seg truende foran fremhjulet, og knekken vi må legge an i nakken for å ane bakketoppen under skyggen på sykkelhjelmen, gir en tydelig advarsel om hva vi har i vente. Heldigvis er den norske fjellheimen stadig bedre tilrettelagt for sykkelturister. Vi velger å trille kronene fremfor sykkelen, og lar heisen ta oss opp de verste bakkene. Ikke alle velger den lettvinte varianten på sin vei fra Geilo til Prestholtseter. I en veigrøft hviler nederlenderne Karin Witter og Rich Bauman.
Vi er ikke vant til slike bakker, smiler nederlandske Witter, der hun har slengt seg og sykkelen ned på første og beste gressflekk. Men en hvilestopp i veigrøfta er ikke nødvendigivis et stusselig alternativ hvis du befinner deg i den norske fjellheimen.
Utrolig utsikt, selv med gråvær! sier Witter.

Blitt mainstream

De to nederlenderne er ikke de eneste som lar lårmusklene få ta del i opplevelsen av norske bakker og berg.
Sykling er blitt mer mainstream, sier forfatter av boka "På sykkel i fjellet", Øyvind Wold.
Jeg har syklet i mange år, og de siste årene har jeg sett stadig flere folk på sykkel i fjellet, i ulike formvarianter. Rallarvegen har nok åpnet manges øyne for de fine sykkelmulighetene i Norge. En av de som har benyttet mulighetene i langt større grad enn de fleste, er Sverre Knudsen. Vi møter han tilfeldigvis der han har tatt en kort stopp på Geilo - på vei fra Drammen via Bergen til Vesterålen.
Sykling er slett ikke så kondisjonskrevende, men du trenger styrke i beina. Litt trening på forhånd er nok en fordel, ellers kommer formen på plass underveis, mener han, som har både mange og lange turer bak seg.
At en sykkelferie i Norge utvider horisonten er han ikke i tvil om.
En dag eller to på sykkelsetet, og du er i en annen verden.

Turforslag

Øyvind Wold har mer enn 120.000 sykkelkilometer bak seg. I fjor kom han med boka "På sykkel i fjellet", og i år er han aktuell med boka "På sykkel i Oslo". Her er hans beste tips til turer på åtte ulike destinasjoner rundt om i landet:
Geilo
TUR: Geilo-Prestholtseter t/r, 24 km, middels til noe krevende
På denne turen kommer du høyt, Prestholtseter ligger flott til innunder Hallingskarvets sørside. Den har et levende setermiljø med husdyr, servering og salg av egenprodusert mat. Kjører du bil de første bratte 6 kilometerne, blir turen lett og familievennlig.
Hemsedal
TUR: Oset-Vavatn-Hydalen t/r, 20 km, lett til middels krevende
Dette er en spesiell tur på den måten at du starter på toppen og sykler nedover den ville, vakre og frodige Hydalen. Det er en skikkelig natur-tur, dalen er minimalt påvirket av hyttebygging og turisme.

Otta
TUR: Mysuseter-Rondvassbu t/r, 22 km, lett
En lett tur som likevel gir deg en av Norges vakreste utsikter der du sykler inn mot hjertet av Rondane. Veien du sykler på er slak, samtidig som du har utsikt til de høyeste toppene.
Røros
TUR: Mølmannsdalen og Skjevdalen, 26 km, meget lett til lett
En myk introduksjon til Røros, her er nesten ingen bakker og heller nesten ingen biler. Turen går gjennom åpen furuskog og er strengt tatt mer en skogstur enn en fjelltur, men anbefales likevel på det varmeste.
Folldal/Hjerkinn
TUR: Hjerkinn-Folldal-Grimsdalen-Dombås, 95 km, lett
Hvis du ikke er veldig sprek, bør du dele denne turen i to etapper. Grimsdalen er en av Norges vakreste daler, og biltrafikken er beskjeden. Grimsdalshytta er en naturlig stopp for mat og overnatting.

Alvdal
TUR: Alvdal-Tronfjell t/r, 28 km, meget krevende
Her får du prøve deg på Norges kanskje råeste oppoverbakke, med en snittstigning på 11 prosent. Men - det er lov å gå av og trille, og når du har kommet til toppen er belønningen en kjempeutsikt.
Engerdal/Femunden
TUR: Elgå-Svukuriset t/r, 20 km, lett
En barnevennlig og vakker tur inn i nasjonalparken. Hele området rundt Femunden er som skapt for sykling, med lite bakker.


Rendalen
TUR: Fiskevollen t/r, 70 km, middels til krevende
Rendalen er Norges ukjente villmarkseldorado, stort, vilt og øde. Turen går litt over, litt under tregrensa, og går definitivt utenom den vanlige turistløypa, så husk niste.

For de fartsglade

Liker du bedre å fyke nedover enn å tråkke deg oppover, gjøres en rekke skiheiser om til sykkelheiser om sommeren. Mange har også sykkeltraseer av ulik vanskelighetsgrad, med hopp og andre utfordringer. Oppdal, Hafjell, Hemsedal, Skeikampen, Geilo, Beitostølen, Narvik og Gålå er blant de destinasjonene som tilbyr sykkeheis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.