*Nettavisen* Nyheter.

Ta tak i forfallet

Det finnes over 10 000 kommunale boliger i Oslo. Standarden er til dels svært dårlig i noen av boligene. Et eksempel er de kommunale boligene i Refstadveien. Forrige uke kunne du lese i Lokalavisen Groruddalen om forfallet i boligene på Bjerke. Det handler om vannskader i taket, råte i vaskerommet og en fellesdusj som skal betjene tolv leiligheter. Renholdet er så dårlig at de fleste foretrekker håndvasken i leiligheten framfor kroppsvask i fellesdusjen. Søppelsjakten er stengt og vaktmesteren har for lengst blitt avløst av en vakttelefon hos Boligbygg.

Vedlikeholdsetterslepet til Boligbygg har bygd seg opp over mange år og er beregnet til 800 millioner kroner. Og mens resten av det offentlige Norge har ventet på opprusting i forbindelse med regjeringens krisepakke, får Boligbygg skarve syv millioner kroner av pakka. I forhold til 2008-tallene får Boligbygg faktisk et kutt i sine bevilgninger.

Selv om forklaringen er at salg av kommunale boliger gjør at Boligbygg har mindre boligmasse nå, er ikke dette bra nok. Poenget er at det i kommunale boliger i Oslo er et stort behov for opprusting, og at det er de svakeste gruppene som lider av at det ikke brukes mer penger her. Boligbygg skal ikke ha et tilbud til alle. Det er hjelp til de dårligst stilte, folk som går på sosialen og i tillegg har problematikk knyttet til rus og psykiatri.

Tone Tellevik Dahl (Ap) har et poeng når hun viser til at det ikke er heldig at en må ha en tilleggsproblematikk for å få kommunal bolig. Det burde holde at en har dårlig råd. Standarden kan godt være spartansk, men ikke uhygienisk. I dag er resultatet at folk med dårlig boevne overlates til dårlige boliger, og det blir verre etterhvert som vedlikeholdsetterslepet øker.

Det enkleste grepet for å ta mer riktige grep overfor de kommunale boligene hadde vært om en fikk tilbake vaktmesterne. Det hadde gitt en trygghet både for beboerne og Boligbygg om at nødvendig vedlikehold ble gjennomført. Beboerne har per i dag ingen egne talsmenn, og er overlatt til egen kontakt med saksbehandlere i bydelen eller Boligbygg. De svakeste på boligmarkedet må få et anstendig tilbud og en bedre kanal for å si fra når noe ikke er bra.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag