*Nettavisen* Nyheter.

Ta vare på undersåttene!

Tåsenfamilien Moen har alle merket at føttene, og kroppen forøvrig, har veldig godt av tilpassede såler, fra venstre Christoffer, Ellen, Henrik og pappa Terje. Foto: Kristin Tufte Haga

- Rundt 60 – 70 prosent av alle nordmenn trenger spesialsåler, i følge såletekniker Peter Schneider. Noe den aktive familien Moen fra Tåsen er et ekte fotbevis på!

Klikk på bildet for å forstørre.

Retter: Såletekniker Peter Schneider lager såler, og retter opp kroppene/beina våre. Foto: Kristin Tufte Haga

KJELSÅS: Nytt år kan betyr for mange også blant annet mer trim! At det da trengs gode sko, har vel de fleste fått med seg. Men at det kanskje kan være lurt og i tillegg sjekke beinstillingen - det tenker vel ikke så mange på.

Aktive familien Moen fra Tåsen tenkte heller ikke på det - helt inntil pappa Terje Moen fikk et tips om såletekniker Peter Schneider i Aktiv Helseservice AS på Kjelsås. Som “gammel” friidrettsutøver med mye belastning, hadde Terje lenge slitt med vondter på innsiden av leggene. Han hadde forsøkt forskjellige behandlinger, også halvsåler kjøpt i sportsbutikken, men uten resultat.

Så lite som skal til!

– Jeg ble anbefalt en time hos Peter.Etter å ha sjekket beinstillingen, fant han ut at jeg heller innover - og dermed belaster innsiden av leggene mer enn utsidene. Peter bygget opp såler som utjevner skjevhetene. Utrolig å se hvor lite som skal til for å bedre så mye - noen små fliker her og der, som bygger opp sålen! Har ikke vondt lenger i det hele tatt! Nå bruker jeg sålene stort sett alltid - til og med når jeg går på ski!, sier Terje.

Alle barna også!

Så var det lillesøster Ellens tur! I likhet med sine storebrødre er hun ivrig fotballspiller - på Lyns juniorlag, og for en stund siden fikk hun veldig vondt i det ene benet.

- Jeg tror det var en slags brist i vristen. Det ble ikke funnet noen ting ved røntgen, og jeg skulle bare se det an! Det gikk et par måneder, men foten ble ikke særlig bedre. Da tok pappa meg med til Peter, og også jeg fikk tilpasset såler etter føttene - noe var litt skjevt.. Nå er jeg helt fin i begge bena, og bruker sålene hele tiden. Jeg har til og med to par - ett til vanlig og ett til trening!

Storebrødrene til Ellen har også kastet seg på “sålefeberen” i familien.

– I utgangspunktet mest for å forebygge. Men jeg er jo plattfot, og har tidvis hatt smerter under helene. Men jeg er mye mindre plaget med det nå, etter at jeg blant annet bruker såler i joggeskoene mine, sier Kristoffer (25), som spiller fotball på Follo.

Henrik (26) spiller også fotball - for Jerv.

– Jeg har generelt hatt mye vondter i beina! sier Christoffer (25), som spiller fotball på Follo.

– Jeg tok en test hos Peter, og det viser seg at jeg tråkker innover. Nå har jeg også fått tilpasset såler, og beina er mye bedre! Det er bare å oppfordre andre til også å sjekke opp føttene - et par såler kan virkelig gjøre beina så utrolig mye bedre, sier Henrik (26), som spiller fotball for Jerv..

Og sålehistorien til familien stopper ikke der: Strømmenspiller Andreas, Henriks tvillingbror (ikke tilstede da avisen traff familien), fikk lagt inn en justering på sålen i fotballskoene etter store smerter i foten.

– Disse smertene gikk over med en gang!, forteller pappa Terje.

- Vi er ikke perfekte!

Plager i ankler, legger, knær, hofter eller rygg kan bli borte ved å få laget spesialsåler, som retter opp skjevheten mange av oss har i kroppen. De som kommer til Peter blir – naturlig nok – bedt om å ta av seg på bena, og stille seg oppå en glass-skammel. Nederst på skammelen er det et speil, og slik ser såletekniker Peter Schneider fotavtrykkene. I tillegg filmer han føttene mens «pasientene» går/løper på tredemølle.

– Det finnes jo ingen tall/dokumentasjon på feilstillinger i føttene, men i fagmiljøet er det enighet om at rundt 60-70 prosent av den norske befolkning, har en eller annen feilstilling i foten som gir diverse plager i ankler, legger, knær, hofter eller rygg. Og det er plager som kan avhjelpes med rett type innleggsåler, og selvsagt også samtidig med større bevissthet på sko, sier Peter, som har bakgrunn fra idrettshøyskolen.
– Jeg har vært heldig og har lært meg faget å tilpasse såler, gjennom 20 år, dels på produsent- og leverandør siden med produkt/materialutvikling, dels i butikk, eks. på Löplabbet i Stockholm, Göteborg og Oslo. Driver siden noen år Aktiv Helseservice på Kjelsås, der jeg tilpasser innleggsåler til alle type sko, forteller Peter, som selvsagt også har spesialsåler i sine egne sko.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag