Gå til sidens hovedinnhold

- Tafatt forsøk på å ruste opp Vaterland

Fint, men langt fra nok, mener forslagsstiller om byrådets forsøk på å gjøre Vaterland tryggere.

VATERLAND: - Dette er ikke et sted du setter deg ned med kaffekoppen akkurat. Bare på de ti minuttene jeg har syklet rundt her nå, så har jeg blitt tilbudt hasj flere ganger, sier utviklingsleder i Infill, Bjørnar Johnsen.

Han er en av arkitektene bak forslaget om å bygge inn brua på Vaterland, og lage en innendørs markedshall.

Forslaget ble spilt inn til bystyret av Arbeiderpartiet i fjor, og ble senere til et vedtak om å sette ned en arbeidsgruppe som skulle jobbe fram både kortsiktige og langsiktige tiltak for å gjøre Vaterland - et av Oslos farligste steder - tryggere.

- Må tenke annerledes
For noen uker siden lanserte arbeidsgruppa og byrådet en rekke tiltak for Vaterland, som skal komme på plass allerede i sommer. Blant annet bedre søppelhåndtering, bedre belysning og vakthold er blant tiltakene.

Fint, men ikke nok, mener forslagsstillerne.

- Jeg synes det er litt tafatt. Hvis åpne plasser er utrygge, så må det være mulig å tenke annerledes, sier Johnsen, som ikke gir opp forslaget om å bygge inn brua, på tross av byrådets motstand.

Les også: Slik kan et av Oslos farligste områder bli - men det kan ta tid

Vil ikke bygge inn
I kommunedelplanen for torg og møteplasser er nemlig rådgivende retningslinjer at man skal unngå å bygge inn offentlige uterom i tettbebygde strøk. Dette fordi fellesskapets uterom da raskt vil bli kommersialisert.

- Det er i størst mulig grad ønskelig å holde offentlige rom i tett bebygde områder åpne. En innbygging av offentlige rom anses som en mindre attraktiv utnyttelse av offentlige arealer, skriver byråd Guri Melby (V) i et notat til forslagsstiller Anne Cathrine Berger (Ap).

Johnsen mener likevel man må våge å tenke alternativt, om det skal lykkes kommunen å gjøre Vaterland til et område folk vil oppholde seg.

- Bruer er vanskelig. Det er mørkt og et lite attraktivt område, slik det fremstår nå, sier Johnsen, som peker på en rekke liknende prosjekter i andre byer, blant annet New York, Berlin og København, der innbygde bruer har gitt vellykkede byutviklingsprosjekter.

Les også: Sjakk og solsikker skal gjøre Oslos farligste område tryggere

Saken fortsetter under bildet.

- Må kraftigere lut til
Johnsen får støtte fra Arbeiderpartiet, som mener det er nødvendig å ta realitetene inn over seg, nemlig at Vaterland er et område som oppleves som utrygt og lite hyggelig.

- Alle forslagene til byrådet er fine, og jeg er glad for at vi er enige om målet, men det er ikke nok. Det må kraftigere lut til for å få til en endring av dette området, sier Anne Cathrine Berger (Ap), og legger til:

- Vi mener at Oslo kommune her må bruke sine tradisjonelle virkemidler til å gjøre utradisjonelle valg.

Les også: Gir 1,5 millioner kroner for å få Harry Hole hjem

- Må tørre å fatte et vedtak for vår tid
Partifelle og ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl (Ap) mener kommunedelplanen ikke kan være retningsgivende saker som er så spesielle som Vaterland.

- Det er en annen tid nå enn da den ble laget. Vi må derfor tørre å fatte vedtak for vår tid. Vi har ikke råd til å bruke et slikt område til ingenting, sier hun.

Både Berger og Dahl ber nå om at byrådet øker ambisjonene for Vaterland.

- Dette er ikke en kritikk av de tiltakene som er fremmet nå, men en bønn til byrådet om å gjøre mer. Her bør vi kunne legge fra oss det partipolitiske, og få til et løft for byens beste, sier Dahl.

Les også: «Jeg selger ikke hus og hage for å bo i en trang leilighet så jeg kan sykle med palestinaskjerfet til jobb»

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken