RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Taggebølge i Bydel Nordstrand


Ruskengeneral Jan Hauger fra Nordstrand mener at man ikke vil få bukt med problemet før man får en tøffere og tydeligere politikk i bånn.
Ruskengeneral Jan Hauger fra Nordstrand mener at man ikke vil få bukt med problemet før man får en tøffere og tydeligere politikk i bånn.
Taggepolitikken er feilslått mener ruskengeneral Jan Hauger. I Bydel Nordstrand er antallet tagger doblet.

NORDSTRAND: Ferske tall fra Oslo kommune avdekker en markant økning i antall tagger som blir registrert. Statistikken er basert på tellerunder i Oslos ulike bydeler.

Tallene viser at Nordstrand er en av bydelene hvor tagging er et økende problem med en fordobling av antall tagger siden 2005. Over tusen registrerte tagger har man nå funnet i bydelen.

Også Søndre Nordstrand merker en eksplosjon i antall tagger med en økning på 72 prosent bare siden 2007. Over tusen registrerte tagger også her.

Bydel Østensjø har et mindre problem med kun 403 registrerte tagger og en økning på 31 prosent siden 2008.

Nyte, ikke yte

Ruskengeneral Jan Hauger er selv vokst opp på Nordstrand og er nå bosatt i Prinsdal. Han er skuffet over de holdninger som har gjort seg gjeldende i Norge. Tall viser at nordmenn er på europatoppen når det gjelder forsøpling.

LES RUNE GERHARDSENS KOMMENTAR: - Det er null-toleranse i Oslo

- Vi har blitt et nytende folkeslag, vi er mer opptatt av å nyte enn å yte, sier han, og tror at overflodssamfunnet har gjort befolkningen mer sneversynt.

- Hvis folk hadde vært like opptatt nærmiljøet sitt som av huset sitt og hagen, så hadde vi kommet langt på vei. Vi må lære å bry oss. De fleste som går forbi søppel på gaten irriterer seg i stedet for å plukke det opp. Kommunen kan utplassere 10.000 avfallsdunker, men det hjelper ikke hvis man ikke orker å løfte søpla opp i dunkene, sier han.

Ruskengeneralen viser til en amerikansk studie som heter "Broken glass".

- Folk har en lavere terskel for hærverk og forsøpling hvis det allerede er stygt rundt dem. Søppel skaper søppel og tagging skaper tagging.

Pengesluk

Hauger anslår at kommunen bruker rundt 50-60 millioner kroner på å fjerne tagger hvert år.

- Vi bruker til sammen 200 millioner kroner på tagging og annen forsøpling, det er mye penger bare på å rydde opp etter hverandre. Penger som kunne vært brukt på flere ungdomsklubber for eksempel, sier han, og legger til at han er helt imot lovlige taggevegger av den typen som finnes på Hausmania.

Det var nulltoleranse i Oslo i en periode frem til 2004. I denne perioden satte man inn ny giv mot tagging og tall viser at taggingen falt med 60 prosent en stund. Men det har vært politisk uenighet om bruk av lovlige vegger. I 2004 gikk et flertall bestående av V, A, SV og Rødt imot et totalforbud og lovlige vegger ble etablert. Den siste gjenværende veggen er på Hausmania.

Hauger mener de siste årenes taggerenessanse skyldes feilslått politikk.

- Vi må ha nulltoleranse mot tagging. Lovlige vegger fører til økt rekruttering til miljøet, det er en signaleffekt det her dreier seg om. Det henger ikke på greip å bruke så mye penger på å fjerne tagging med en så liberal holdning i bånn, mener han.

Nytt forslag

Hauger skal i juni sette sammen en prosjektgruppe som skal jobbe med forebyggende arbeid og tagging.

- Gruppen skal jobbet mot de utfordringene vi står ovenfor som samfunn. Det skal bli 150 000 flere innbyggere i Oslo i løpet av de neste ti årene. Det betyr mange flere barn og mye mer søppel, sier han og legger til at han er overbevist om at for å møte disse utfordringene så man ha en langt tydeligere politikk.

- Jeg jobber mot en innstilling nå, vi ønsker å legge frem et forslag for byrådet etter sommeren. Håpet er at det blir enighet om at Oslo må ha nulltoleranse mot tagging nå, sier ruskengeneralen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere