RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tåkeprat og politiske gullkorn


Bokaktuelle: Hege Bjørnsdatter Braaten og Kristina Nilsen har nylig gitt ut bok med 555 politiske sitater. Her fra Youngstorget hvor utenriksminister Jonas Gahr Støre ble intervjuet i bakgrunnen. Støre er selv sitert i boken, men jentene kunne berolige ham med at han ikke var blant dem som har noe å frykte. FOTO: KRISTIN TROSVIK
Bokaktuelle: Hege Bjørnsdatter Braaten og Kristina Nilsen har nylig gitt ut bok med 555 politiske sitater. Her fra Youngstorget hvor utenriksminister Jonas Gahr Støre ble intervjuet i bakgrunnen. Støre er selv sitert i boken, men jentene kunne berolige ham med at han ikke var blant dem som har noe å frykte. FOTO: KRISTIN TROSVIK
Østkantavisas egen journalist Hege Bjørnsdatter Braaten bokdebuterer i høst med medredaktør Kristina Nilsen. Politiske sitater er stikkordet.

OSLO: Kristina Nilsen (28) og Hege Bjørnsdatter Braaten (30) har samlet 555 gullkorn fra norske politikere i boka "Jeg vil bestemt avvise at jeg snakker tåkete". Sitatene er fra 1945 og helt fram til våren 2009. Boka har kommet i havn etter et halvt års intenst arbeid, og prosjektet har gjort at jentene har reflektert mye over hvordan politikeres talemåte har endret seg gjennom årene.

Før slang man ikke rundt seg med sitater på samme måte som i dag. De gamle sluggerne var eksperter på retorikk og når de ble sitert var det gjerne store og samlende ord som talte til folk. Som Thorvald Stoltenberg han var en pragmatiker, samlende og rolig, sier Nilsen. Men i dagens tabloidiserte mediehverdag er ting annerledes.

I dag uttaler politikere seg krassere og mer spissformulert. De må si de drøyeste ting for å bli hørt. Det er synd for man mister noen gode retorikere, sier Nilsen.

Gjøgleri og populistiske stunts har også blitt mer vanlig. Politikerne har blitt mer personlige.

I forbindelse med en valgkamp for noen år siden, stilte Thorbjørn Jagland opp på trebåtfestivalen i Risør hvor han rappet om at trebåt er kultur. Det hadde neppe Einar Gerhardsen gjort. Politikerne kan jo godt tenkte litt over det i disse dager, ler Braaten.

I boka er alle partier representert, lokalpolitikere så vel som rikspolitikere.

Man finner mye gøy fra de lokale politikerne. De er gjerne ikke så medievant som rikspolitikerne og kan derfor lire av seg det utroligste, sier Braaten.

Før valget

Braaten og Nilsen er begge utdannet journalister. Braaten jobber i Østkantavisa mens Nilsen jobber for meideovervåkningsbedriften Retriever. Jentene kjenner hverandre fra studietida på Mediehøgskolen Gimlekollen.

Vi har mange felles interesser som språket, forteller Nilsen og presiserer at boka handler like mye om språk som om politikk. Arbeidet med boka kom i gang etter en oppfordring fra Kagge forlag.

Det er perfekt timing å gi ut denne boka rett før valget, derfor hadde vi også stort tidspress på oss for å bli ferdige. Vi kunne ikke vente til etter valget når folk er lut lei av politikk, sier Braaten.

Boka tar for seg ulike politiske fagfelt, som rus og alkohol, innvandring og kultur.

Jeg synes det har vært spesielt interessant å se på ruspolitikken. Man ser fort at gjennomgangstemaet gjennom drøyt førti år har vært "ikke gi dem lillefingeren, det vil være det samme som å godta narkotika", sier Braaten.

Jentene synes også det har vært interessant å se hvor fort man glemmer de store mediesakene. Deriblant har de kost seg stort med uttalelser rundt det kontroversielle og mye omtalte operahuset.

Kilder

I vår moderne mediehverdag er det ikke vanskelig å spore opp gode politiske sitater, det er bare ett søk unna på nett. Derimot oppdaget bokredaktørene at det var langt verre å finne kilder til sitater som daterer seg fra tida like etter krigen.

I gamle aviser brukes ikke sitater i samme grad som i dag, man refererte mer, opplyser Nilsen.

Men det har vært veldig moro å finne kilden til de gamle, gode sitatene. Vi har snakket med en del gamle sluggere i den forbindelse, sier Braaten.

For hvem var det egentlig som sa "sauer er all righte dyr" og i hvilken sammenheng? Det var viktig for Nilsen og Braaten at alle sitatene i boka skal være etterrettelige.

Vi ønsker at boka skal kunne brukes som et oppslagsverk. Derfor må alle sitatene ha nøyaktige kilder, sier Nilsen.

Fjernsynt og nærsynt

Noen politikere gir opphav til flere sitater enn andre.

Jagland og Sponheim er blant dem, sier Braaten med et smil.

At spissformuleringene også sitter løst hos Siv Jensen, kommer vel heller ikke som en overraskelse. Men selv om boka inneholder mange tabber og sleivspark, har jentene lagt stor vekt på å finne de kloke ordene også.

Det er noen som har vært flinke til å snakke med folk så de forstår, sier Nilsen. Hun trekker fram Kråkerøy-talen til Einar Gerhardsen i 1948 som et eksempel.

Han brukte denne talen til å markere Arbeiderpartiets formelle avstand til kommunismen, og tok avstand fra det norske kommunistpartiet, sier hun.

Men de innrømmer at det var vanskeligere å finne de "fjernsynte" enn de "nærsynte" sitatene. Særlig i moderne tid. I valgkampens hete er det liten tvil om at kortsiktige løfter sitter løst.

Kåringer

Av de 555 sitatene er det plukket ut tre sitater i fem ulike kåringen; tidenes gullkorn, tidenes tullkorn, tidenes fjernsynt, tidenes nærsynt og tidenes klassiker. Foruten de to bokredaktørene bestod juryen av språkforsker og forfatter Helene Uri og valgforsker Bernt Aardal. Liv Finstads (AKP) udødelige sitat om de all righte sauene er selvsagt med på klassikerlisten. Og Thorbjørn Jagland viser mange fasetter ved å være representert både på lista over tidenes tullkorn og tidenes fjernsynte utsagn. Og boktittelen den er det Gro Harlem Brundtland som står for. Mer røper vi ikke her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere