RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Takk for gyldne øyeblikk, Kjetil!

Det var ikke mange idrettsinteresserte som var ubeveget da Kjetil Andre Aamodt tok ordet for å takke for prisen under Idrettsgallaen lørdag kveld. En av våre aller største idrettsprofiler la like godt opp på direkten, helt uventet for andre enn hans nærmeste familie.

Det har blitt noen skirenn siden den nå 35 år gamle toppalpinisten startet karrieren som guttunge i Lerskallen. Gjennom oppveksten på Karlsrud og Holmlia la gullgutten grunnlaget for en karriere som norsk alpinsport knapt har sett maken til. Hvert ledige øyeblikk ble brukt sammen med søsteren Ann Kristin, pappa Finn og mamma Gerd, for å komme seg ut i bakken eller på annen trening. Pappa Finn har uttalt at Kjetil ikke var det største talentet han hadde sett, men målbevisstheten og treningsiveren kunne ingen matche.

18 år etter verdenscupdebuten er det altså slutt. Æresmedlemmet i Nordstrand IF klarte å få med seg fire OL-gull, det forteller litt om hans kapasitet når det første kom i 1992 og det siste i 2006. Å hevde seg i toppen gjennom fem vinter-OL er det ikke mange som gjør etter ham. Og Aamodt behersket nær sagt alle alpine disipliner. I Salt Lake City tok han gull både i Super-G og kombinasjonen, samtidig som han hevdet seg helt i toppen også i slalåm, storslalåm og utfor. Han ble ikke dårligere enn nummer sju i noen disiplin i OL i 2002. Det er en prestasjon vi tror ingen vil gjøre etter ham. Han har selvsagt også vunnet VM flere ganger og verdenscupen sammenlagt.

Likevel er det nok ikke bare de idrettslige prestasjonene som gjør at Aamodt huskes ekstra godt. Norge vet å dyrke sine idrettshelter, det har etterhvert blitt en del av disse. Kjetil Andre Aamodt utmerket seg ved alltid å være jordnær og sympatisk. Å forholde seg til primadonnaer kan være en prøvelse både for nære omgivelser og for profesjonelle som presse og samarbeidspartnere.

Men du finner ingen som har et vondt ord å si om Aamodt, han møtte alltid alle med respekt, uansett hvor sliten han innimellom måtte være av alt maset. Derfor er det heller ikke overraskende at det er hensynet til hans kjære kone og datter som gjør at han nå slutter mens leken er god.

Nå gjenstår det å se om det blir fart i planene om en statue av vårt store lokale idrettsforbilde. Uansett: takk for mange flotte idrettsøyeblikk Kjetil Andre, du har vært den beste ambassadøren både Norge og idretten kunne ønske seg!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere