Takket nei til Blomkvist og Salander

REGISSØREN: Niels Arden Oplev instruerer Sven-Bertil Taube under innspillingen av "Menn som hater kvinner".

REGISSØREN: Niels Arden Oplev instruerer Sven-Bertil Taube under innspillingen av "Menn som hater kvinner".

Ti millioner Larsson-fans kan slappe av. "Menn som hater kvinner"-regissør Niels Arden Oplev hevder han har vært tro mot boka.

NAVNEBROR: Michael Nyqvist spiller økonomireporteren og nesten-navnebroren Mikael Blomkvist i "Menn som hater kvinner". Premieredato er 13. mars

SUPERSMART: Noomi Rapace spiller cyberpønkeren Lisbeth Salander.

BLODIG ALVOR: "Menn som hater kvinner" går opp i hele 340 kinokopier i Skandinavia.

Om jeg er nervøs for publikums dom?

Niels Arden Oplev (47) ler så det rister.
Nei, jeg er ikke det, bedyrer han.

Da vi hadde to uker igjen av klippetiden, viste vi den uferdige filmen for 100 "alminnelige" mennesker i Stockholm. Cirka to tredeler hadde lest boka, en tredel ikke. De ga uttrykk for at de var meget fornøyd med det de så.

Da vi fikk den tilbakemeldingen, var vi sikre på at vi hadde laget en god film. Siden har jeg ikke vært nervøs.

Million-trilogi

Fallhøyden som følger med "Menn som hater kvinner" (norgespremiere 13. mars) er likevel ikke så liten.

Ferske tall viser at Stieg Larssons "Millennium"-trilogi har passert ti millioner i verdensomspennende salg. Her til lands har det første bindet gått unna i over 300.000 eksemplarer, og det før den såkalte filmpocket-utgaven foreligger.

Fikk nabotips

Oplev, mannen bak fjorårets kritikerroste "To verdener", måtte overtales til å påta seg regioppgavene.

Jeg kjente ikke så godt til boka på det tidspunkt jeg ble spurt, og skulle i gang med noe annet. Tanken på å skulle lage en svensk thriller var heller ikke spesielt oppløftende. Jeg sa nei. Så kom de heldigvis tilbake til meg etter noen måneder.

Da hadde "Menn som hater kvinner" begynt sin internasjonale seiersgang. Viktigere Oplev hadde konsultert nabofruen over hagegjerdet.

Hun lyste opp da jeg fortalte hvilken bok jeg var blitt tilbudt å filme. "Den har jeg lest, og den er fantastisk god," sa hun, og løp inn og hentet den. Jeg leste den ut samme kveld. De er kloke folk, naboene mine.

Troverdighet

Oplev falt for kombinasjonen av klassisk plott og moderne skikkelser, forteller han.

Han falt for "vakthunden" Mikael Blomkvist og "super-brainy" "Lisbeth Salander", ikke minst på grunn av deres mindre heltemodige sider. Problemet var manuset produsentene stilte til rådighet.

Det lignet en typisk svensk thriller alt jeg var glad for at boka ikke var. Det fine var at det gjorde meg enormt klar på at vi måtte tilbake til utgangspunktet. Vi skulle ikke lage noen vanlig thriller, nettopp ved å være tro mot boka, forklarer Oplev

Han allierte seg med "Kongekabalen"-forfatterne Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg.

Skryter av "Micke"

Om han er aldri så dansk selv, har han også alliert seg med sterke svenske skuespillerkrefter i Noomi Rapace, Lena Endre, Sven-Bertil Taube og Michael Nyqvist.

Han skryter særlig av sistnevntes innsats som økonomireporteren og nesten-navnebroren Blomkvist.

"Micke" har hatt enorm betydning. Han har den troverdigheten som skal til. Han er til fulle denne journalisten vi skal tro på at når han setter seg ned og skriver, så skjelver finanstoppene i buksene. Og han har den pasjonen, og den kvinnesjarmen, som skal til for å spille Blomkvist.

TV overtar

"Menn som hater kvinner" går opp i hele 340 kinokopier i Skandinavia, 90 av dem i Norge.

Filmatiseringen av bind to og tre, "Jenta som lekte med ilden" og "Luftslottet som sprengtes", vil imidlertid havne rett på TV. Neste regissør som skal til pers, er Daniel Alfredson, kjent fra "Tic Tac" (1997) og "Varg" (2008).

Det synes som en for stor oppgave å skulle ta fatt på alle tre bøkene. Da er det bedre å finne en instruktør som synes det er gøy å overta stafettpinnen. Daniel er meget dyktig, så det må bli en god løsning.

Oplev ler så det rister igjen.
Det ville jo virke grådig å si "jeg vil lage det hele".Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.