Gå til sidens hovedinnhold

Tamiler frustrert over hjemlandet

Tamilene var tydelig i sin demonstrasjon. Norge må legge press på Sri Lanka, slik at landet skriver under konvensjonen.

LØVEBAKKEN/GRORUDDALEN: Medlem av bystyrets kultur- og utdanningskomitè, Khamshajiny Gunaratnam (Ap), og bydelsutvalgsmedlem på Stovner, Sumathi Wijeyaraj (Ap) hadde mange tamiler i ryggen under onsdagens demonstrasjon utenfor Stortinget.

- Klasebomber blir brukt av Sri Lankere mot Sri Lankere. Det er både feil og grusomt, sier Wijeyaraj.

Sri Lanka bruker klasebomber

Onsdag samlet 107 representanter fra ulike land for å skrive under klasebombekonvensjonen. Dette er en konvensjon som forbyr bruk av klasebomber. Til og med Afghanistan, som først ikke ville skrive under, skrev under traktaten på onsdag.

- Sri Lankisk regjering skrev ikke under. Landet benytter klasebomber mot tamiler og stridighetene mellom tamiltigre og regjeringshæren blir ikke bedre. Vi vil synliggjøre vår mening og håper Norge kan legge press på Sri Lankisk regjering å følge etter og skriver under forbudet mot bruk av klasevåpen, sier Gunaratnam.

Gunaratnam mener at Norge er et land som kan legge press på Sri Lanka.

- Norsk folkehjelp er kastet ut fra Sri Lanka. Vi vil at folkehjelpen skal være der og Norge er nødt til å legge press på myndighetene slik at de kan bli i landet. I tillegg er mediefokuset på det som skjer i Sri Lanka dårlig. Vi prøver gjentatte ganger å få de store mediene til å engasjere seg, men det er ikke lett, kommenterer Gunaratnam.

- Regjeringen i Norge gjør ikke nok! De vil være nøytrale. Norske myndigheter har vært i Sri Lanka i fem år og må fortsette å presse landet frem mot fred. Er det noen som kan være meklere, er det norske myndigheter, sier Gunaratnam.

Vil være synlige

Mange tamiler hadde møtt opp utenfor Stortinget. Plakater med sterke ord og bilder ble holdt opp. Demonstrasjonen fulgte utenfor Rådhuset.
Tamilenes bekymring for urolighetene i hjemlandet ga demonstrasjonen et sterkt preg.

- Kvinner og barn er de som topper dødsraten, sier Wijeyaraj, og henter en plakat som viser et barn, blodig etter angrep fra klasebomber.

- Vi må være synlige for å kunne bli hørt og legge press. sier Gunaratnam.

Bare fire dager før 107 land samlet seg om forbudet, brukte Sri Lankas regjering klasebomber mot sine landsmenn. Begge politikerne er kjempefornøyd med forbudet og at mange land skriver under. Blomster skal overrekkes utenfor Rådhuset for å markere gleden tamilene har for konvensjonen.

- Men vi er også der for at representantene skal se at vi vil ha ett press på Sri Lankisk regjering, kommenterer Wijeyaraj.
Både Gunaratnam og Wijeyaraj mener at de kjemper en kamp for menneskerettigheter og selvbestemmelse.

- Vi føler med de som opplever urolighetene i hjemlandet vårt, sier Wijeyaraj.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene