*Nettavisen* Nyheter.

Tandberg-eventyret

I de gamle fabrikkhallene flytter nytt liv inn. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Han startet med to tomme hender og et hode fullt av ideer – og skapte landets største elektroniske bedrift. Men eventyret fikk en sørgelig slutt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fra Tandbergs fabrikk på Brekke rullet radione ut på løpende bånd. Foto: faksimile

Klikk på bildet for å forstørre.

Tandberg har satt spor etter seg på Brekke. I dag er NIVA-bygget i bakgrunnen blitt til boliger. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Klikk på bildet for å forstørre.

En av Tandbergs mest populære modeller. Inspirasjonskilden sto en gang utenfor radiofabrikken. Foto: faksimile

BREKKE: "Nå kommer Barnetimen, hysj, hysj, hysj, så stille som mus!"

Før titteboksens dager var radioen høydepunktet når det gjaldt underholdning. Familien samlet seg og hadde kosestund med Morokulien og Stavanger-ensemblet, Barnetimen og Dickie Dick Dickens. Men hvordan startet eventyret om det tekniske vidunderet radioen var?

Tandbergs Radiofabrikk var landets største elektroniske bedrift, og et virkelig industrieventyr. På det største ga den arbeid til 3000 mennesker. Ikke minst er det historien om gründeren, Vebjørn Tandberg. Han levde og åndet for fabrikken. Den ble hans store triumf – og tragedie. Da fabrikken gikk konkurs i 1978, tok han sitt eget liv.

"Welcome to Paradise"

Tandberg var noe for seg selv. Når han tok imot gjester hjemme i Nordbergveien, satte de store øyne: Det var ingen dresskledd og slipsbehengt person som lukket opp. Tandberg åpnet i hawaiiskjorte og bomullsbukser, med ordene "Welcome to Paradise!"

– Kom igjen, fortsatte han, og forlangte at de skulle danse jenka rundt badebassenget hans!

Ikke akkurat noen stiv og formell person. Han preget fabrikken og hadde oppriktig omsorg for alle som jobbet der. En velkjent samfunnsengasjert kar, med ideer og visjoner om mangt. Han startet på beskjedne 40 kvm i 1933 med tre ansatte, og jobbet seg opp til et gigantkonsern med storhetstid på 50- og 60-tallet. Så oppsto vanskelige tider og sterk motgang.

Alt som 15-åring ville han bli radioingeniør.

I 1933 ble drømmen virkelighet. Fra starten av 30-årene konstruerte han store høyttalere, som ble installert i kinoene. Snart ble det kondensatormikrofoner og høyttalere, montert i kasser med radiomottakere for NRK.

Hellet ville at han startet radiofabrikken samme år som NRK ble etablert. Den første skikkelige radioen het Tommeliten, så fulgte Corona, som ble kalt "den norske perle". Huldra ble et teknisk gjennombrudd – oppkalt etter ideen om det fullkomne. For den var jo perfekt?

I 1936 kom den første Sølvsuperen, og suksessen var et faktum: Alle ville ha radio!

Tandberg trengte større plass. Neste lokale var 120 kvm i Folkets Hus. I 1938 hadde han 2000 ansatte. Fabrikken vokste som en gjærdeig i ovnen – neste steg var 8600 kvm på Kjelsås. I 50-årene begynte radiosalget å flate ut, men det var man forberedt på. En ny suksess var i vente; den første båndopptakeren! Den fikk ben å gå på: 4000 solgte samme år! I forbindelse med åpningen av Norges første FM-sender (Sølvsuper 6FM), skapte Tandberg den første FM-radiomottakeren.

Med teknisk utvikling fulgte enda mer suksess. I 1958 var den første TV-mottakeren klar. De måtte ha mer plass igjen, og nok et høybygg skjøt i været på Kjelsås. I 1972 begynte de å utvikle farge-TV, men nå begynte utenlandske konkurrenter å presse skikkelig på. Særlig asiatiske merker skapte priskrig. I 70-årene begynte man å satse på data, for å få flere ben å stå på. Men lommeboken var allerede slunken.

Kjempens fall

I 1972 overtok Tandberg Radionettefabrikkene, bl.a. for å skape en rasjonell fellesproduksjon.

Etter noen år med store underskudd for Radionette, ble Tandberg tvunget av staten og Jens Chr. Hauge til å overta fabrikken i Sandvika. Tandbergs suksess skyldtes at fabrikken fulgte hans ledemåte og tankegang. Nå la staten seg opp i styre og stell, og dermed gikk det helt skeis.

Byråkratene tenkte annerledes, og kjørte hele stasen i grøfta. I 1975 ble det salgssvikt, og man klarte ikke å legge om i tide. Og hva gjorde de? Sendte Tandberg et brev, der han fikk beskjed om at han var uønsket i sin egen bedrift! Hans store stolthet og livsverk! Slik knuser man et menneske. 30. august 1978 tok Tandberg sitt liv. 14. desember var fabrikken konkurs. Mennesket og livsverket døde samme år.

I 1979 ble den konkursrammede radiofabrikken splittet opp i flere selskaper.

Best kjent er Tandberg ASA, Tandberg Television ASA og Tandberg Data ASA, som produserte tekniske løsninger for arkivering og sikkerhetskopiering av data. Tandberg Storage ble opprettet i 2003, og jobbet med forskning og utviklingsarbeid innen naturvitenskap og teknikk. I dag er også disse slått konkurs.

Til 2006 ble høyblokken på Kjelsås leid ut til NIVA. I 2007 ble området utviklet til nytt boligkompleks. Men radiofabrikken vil ikke bli stående tom. Axis-Shields flytter inn på Kjelsås i oktober. Selskapet driver forskning, produksjon og utvikling av in-vitro diagnostiske produkter til hjelp mot bl.a. hjerte-/karsykdommer og diabetes. Et eksempel på såkalt vellykket kommersialisert forskning, som gjør det bra, selv i vanskelige tider. Det blir spennende å se hva deres skjebne blir.

LES OGSÅ: Nytt liv i radiofabrikken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.